‘Ik heb al geruime tijd last van mijn nek. Ik word er gek van. Geen idee waar het vandaan komt. Ook heb ik regelmatig hoofdpijn en ik slaap slecht.’ vertelt Els in de intake aan Sjoerd de Graaff, Fysio- en Manueel Therapeut en mede-eigenaar van Fysio Papendrecht.
‘Zijn er dingen waar je je druk over maakt?’ vraagt Sjoerd.
‘Valt best mee. Het is alleen druk. Ik moet voor mijn kinderen zorgen, op mijn werk moeten we met steeds minder mensen méér doen, mijn man is op zaterdag naar de voetbal en ik moet wel regelmatig naar mijn moeder, anders is die weer teleurgesteld.’
‘En wanneer hang je eens lekker op de bank en doe je niks?’
zegt Sjoerd
‘Huh? Op de bank hangen? Nee, dat kan ik niet. Dan voel ik me schuldig en ga ik piekeren…’

Herkenbaar??

belasting-belastbaarheid

De nekklachten van Els geven aan dat de balans tussen haar belasting en belastbaarheid verstoord is. In een gezonde situatie zijn die met elkaar in evenwicht. Belasting (= draaglast) is datgene waar je jezelf mee belast (werk, school, relaties etc.). De belastbaarheid (= draagkracht) is datgene wat je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel aankan. Bij overbelasting is de belasting groter dan de belastbaarheid.

Overbelasting kan het gevolg zijn van:
• Een te grote belasting bij een normale lichamelijke conditie
• Een normale belasting bij een onvoldoende lichamelijke conditie

Als Fysio- en Manueel therapeut is het de eerste prioriteit van Sjoerd – mijn echtgenoot voor alle duidelijkheid – om de belastbaarheid van het lichaam te vergroten. Pijnklachten en blessures verminderen door spieren te versterken, stabiliteit te verhogen en coördinatie te verbeteren. Ook het aanleren van een betere houding of een betere ademhalingstechniek zijn regelmatig aan de orde. Zo stijgt de belastbaarheid en kan het lichaam weer meer hebben.

Naast Fysio- en Manueel therapeut is Sjoerd ook NLP Trainer (NLP = Neuro Linguïstisch Programmeren). Dit geeft een grote toegevoegde waarde in zijn werk. Hij kan snel verband leggen met de mentale kanten van een fysiek probleem. Hierdoor kan hij iemand bewust maken van wat de gevolgen zijn van het over de eigen grenzen heengaan en/of roofbouw plegen op het eigen lichaam. Alleen…… vaak zijn dit ingesleten patronen waardoor het nog helemaal niet zo makkelijk is om te veranderen of andere keuzes te maken. Hierdoor vervalt iemand vaak weer terug in het oude patroon. Om dat te doorbreken en nieuwe vaardigheden aan te leren, is coaching of mentale begeleiding van belang.

En zo komen ze dan bij mijn praktijk (JE BENT MEER Coaching & Training) terecht. Als lichaamsgerichte psychologische therapeut ga ik uit van een eenheid tussen lichaam en geest. Vanuit die visie ontstaan klachten niet ‘zomaar’. Waar Sjoerd bij Els de fysieke problematiek van haar nekklachten behandelde, heb ik met Els gekeken naar de symboliek die er in haar klachten lag: ‘Wat ligt er eigenlijk allemaal op jouw nek? Of wie? En hoe lang al? Wat zou er gebeuren als je het zou loslaten? Wat zou dat opleveren? Wat maakt het zo moeilijk?’. Dit soort vragen maakte veel los bij Els. Ze ging zelf inzien welke patronen ze al heel lang in stand hield – met alle gevolgen van dien. Op basis hiervan heeft Els een op maat gemaakt behandelplan gekregen.

Multidisciplinaire aanpak

Behalve de een op een sessies hebben wij tevens onze krachten gebundeld in de ontwikkeling van een aantal workshops en trainingen. Onze persoonlijke synergie komt dan ook altijd goed tot zijn recht. We hebben inmiddels aardig wat trainingen ontwikkeld. Mindful in actie om zelfbewustzijn te ontwikkelen en Body & Mindfulness voor een beter lichaamsbewustzijn. De workshops Grenzen stellen, Effectief Communiceren en Ontdek je Kwaliteiten trainen precies wat de titel zegt. Deze groepstrainingen hebben een grote toegevoegde waarde voor de cliënt. Er zijn nu eenmaal onderdelen die in een groep beter te trainingen zijn én meer effect hebben voor de cliënt dan in een individuele sessie mogelijk is.

Steeds vaker merken wij dat onze multidisciplinaire aanpak snel resultaten oplevert. De cliënt wordt bewust gemaakt van signalen van het lichaam en krijgt meer inzicht in de wisselwerking tussen lichaam en geest. Niet het ‘praten over’, maar het ervaren van wat er in het lichaam gebeurt staat centraal. Uiteindelijk leert de cliënt de eigen geestelijke én lichamelijke gezondheid weer in balans te brengen en te houden.

En zo ontstaat er een op maat gemaakt Balansprogramma dat er bij Els bijvoorbeeld als volgt uitzag:
• fysio- en manuele therapie – 8 behandelingen – Sjoerd
• oefentherapie – 6 weken – Sjoerd
• lichaamsgerichte psychologische coaching – 5 tot 10 sessies – Lianne
• 2 trainingen, te weten Mindful in actie en Body & Mindfulness – 10 weken – Sjoerd en Lianne

Veel fysieke klachten hebben een link of vinden hun oorzaak in:
• spanningsklachten, burnout, overspannen en depressies,
• vermoeidheid, onduidelijke lichamelijke klachten,
• negatief zelfbeeld, over eigen grenzen gaan, zichzelf wegcijferen,
• stemming en angst: faalangst, piekeren, schuldgevoelens, onzekerheid,
• communicatieproblemen en/of relatieproblemen.

Psychische klachten zijn dikwijls een signaal dat iemand zijn leven anders moet inrichten, pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden moet verwerken en/of bepaalde vaardigheden aan moet leren. Door de multidisciplinaire aanpak en de diversiteit aan methodieken die wij toepassen, krijgt de cliënt inzicht in en bewustwording van zijn eigen functioneren, doelen, belemmeringen en mogelijkheden. De cliënt maakt meer bewuste keuzes en heeft de energie om actief met zijn herstel aan de slag te gaan, waarbij de belasting-belastbaarheid dagelijks goed in de gaten moet worden houden. Bij de mensen die wij momenteel onder behandeling hebben, is dit zeker het resultaat.

Het feit, dat wij als man en vrouw op deze manier samenwerken ervaren wij als een absolute pré. Mensen zijn bij ons geen nummer. Wij zijn erg betrokken bij onze cliënten en kunnen snel schakelen. Regelmatig komt het voor dat we tijdens de sperziebonen de voortgang van een van onze cliënten bespreken. Niet omdat we dat moeten, maar vanuit oprechte interesse en betrokkenheid.

Ja, dan wil ik ook!

Denk je dat zo’n Balansprogramma ook voor jou goed zou zijn, dan zijn er twee ingangen mogelijk:
1. via https://www.jebentmeer.nl/inschrijven en maak een afspraak met Lianne de Graaff.
2. via http://www.fysiopapendrecht.nl en maak een afspraak met Sjoerd de Graaff.

 

Lianne de Graaff