Binnenkort start onze 5-weekse training Body & Mindfulness. De training waar ik heel trots op ben. Trots omdat ie recht uit mijn hart komt en de meeste uitdaging in zit. Maar bovenal omdat ie een groot rendement bij de deelnemers oplevert. Rendement in de zin van: meer lichaamsbewustzijn. Wat heb je daar nou aan?

Identificatie met ons lichaam
Met name in onze Westerse maatschappij draagt de fysieke verschijning van ons lichaam veel bij aan het gevoel van wie we denken te zijn: sterk of zwak, mooi of lelijk in vergelijking met andere mensen. Voor veel mensen hangt het gevoel van eigenwaarde nauw samen met hun lichaamskracht, aantrekkelijkheid, fitheid en uiterlijke verschijning. Veel mensen voelen zich minder waard als ze hun lichaam als lelijk of onvolmaakt zien. In bepaalde gevallen is het mentale beeld van ‘mijn lichaam’ een totale vertekening van het lichaam. Een jonge vrouw kan van zichzelf vinden dat ze te zwaar is en zichzelf daarom uithongeren, terwijl ze in werkelijkheid erg slank is. Ze ziet haar lichaam niet als ze in de spiegel kijkt. Ze zich het mentale beeld van haar lichaam dat zegt: ‘Ik ben dik.’ Als deze vrouw haar lichaam van binnen kon voelen, zou dat het begin van haar herstel zijn.

Mensen die zich identificeren met hun aantrekkelijke uiterlijk, hun lichaamskracht of lichamelijke vermogens moeten lijden als die kenmerken beginnen te vervagen en verdwijnen. Wat ze natuurlijk eens doen. Je niet met je lichaam identificeren betekent niet dat je het verwaarloost, veracht of er niet meer om geeft. ‘Je bent je lichaam, maar je bent meer dan dat.’, leerde ik ooit bij Psychosynthese. Eigenwaarde hoort niet af te hangen van de staat van je lichaam.

Het innerlijke lichaam voelen
Deze identificatie met ons lichaam is iets wat bijna iedereen doet met alle gevolgen van dien. Nu is het echt wel mogelijk dit van je af te schudden. Niet door jezelf te overtuigen dat je niet je lichaam bent, maar door je aandacht te verplaatsen van de buitenkant van je lichaam en van je gedachten over je lichaam – mooi,  lelijk, sterk, zwak, dik, dun – naar het voelen van het leven aan de binnenkant. Ongeacht hoe je lichaam er van buiten uitziet, is het een intens levend energieveld.

Als je niet vertrouwd bent met het je bewust zijn van je innerlijke lichaam, doe je ogen dan even dicht en onderzoek of er leven in je handen zit. Vraag het niet aan je verstand. Dat zal zeggen: ‘Ik voel niets.’ Waarschijnlijk zegt het ook: ‘Geef me eens iets interessanters om over na te denken.’ In plaats van het aan je verstand te vragen moet je dus direct naar je handen gaan. Daarmee bedoel ik dat je je bewust wordt van het subtiele gevoel van leven erin. Het is er. Je hoeft er alleen maar met je aandacht heen te gaan om het op te merken. In het begin voel je misschien alleen een zwak tintelen, later een gevoel van energie of leven.

Wat ik bedoel met ‘innerlijke lichaam’ is eigenlijk niet meer het lichaam, maar levensenergie. En het klinkt eigenlijk tegenstrijdig: als je je innerlijke lichaam voelt, ben je niet meer geïdentificeerd met je lichaam en ook niet meer met je verstand. Dit brengt je in een totaal andere laag. Een laag die sommige mensen ZIJN noemen. Deze vorm van lichaamsbewustzijn brengt je in het hier en nu en het is de poort uit de gevangenis van vastgeroeste gedachtepatronen en gedragingen. Het brengt je bij je eigenwaarde, geeft zelfvertrouwen, versterkt bovendien het immuunsysteem en het zelfgenezend vermogen van het lichaam. In plaats van je sterk voordoen, word je krachtig van binnenuit. Er ontstaat een fysieke en mentale balans.

Toon Hermans zei ooit: ‘Dansen is bidden met de benen.’ In de 5-weekse Body & Mindfulness nemen we de deelnemers op reis langs de 7 lagen van het lichaam. En door het fysieke lichaam op allerlei verschillende manieren in beweging te zetten, groeit het contact met het innerlijke lichaam. Daarnaast is humor een krachtig instrument, dus we lachen wat af.

Mocht je nu denken: Ja, dat wil ik ook, geef je dan snel op.