Communiceren met je partner. Het lijkt zo eenvoudig. Maar is dat wel altijd zo? Als je verliefd bent, lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Maar als je een aantal jaren later een huishouden runt, kinderen hebt en een baan, dan is opeens niet meer alles vanzelfsprekend. De druk en verantwoordelijkheden zijn toegenomen. Minder tijd en geld voor leuke dingen. Je lijkt elkaar minder te begrijpen en als je niet oppast, leef je langs elkaar heen. Gebrek aan communicatie is in veel relaties de grootste oorzaak van een echtscheiding. Ik heb de vier veel voorkomende communicatiestoornissen voor je op een rijtje gezet.

1. Te lang je mond houden en dan – om iets kleins – ontploffen

Herken je dit? Waar en wanneer doe je dat dan? Je partner doet iets waaraan jij je irriteert maar je zegt niks. Je wilt geen ruzie. En dit gebeurt nóg een keer. En nóg een keer. En nóg een keer. En dan gebeurt er iets heel kleins en opeens slaan bij jou de stoppen door. Je brult alles eruit wat jij al die tijd hebt opgekropt. Je partner vraagt zich af wat er met jou aan de hand is. Enig idee hoe vaak ik dit soort gesprekken met cliënten voer. Ze willen wel anders reageren, maar hoe dan? Door al de eerste keer je gevoelens te uiten. Dan ben jij nog geen snelkookpan die op ontploffen staat en ben je veel beter in staat om op een rustige en volwassen manier je mening te uiten. Dit vergt wel de nodige oefening. Er is namelijk een reden dat je al die tijd te lang je mond hield.

2. Onuitgesproken verwachtingen

Dit is naar mijn mening het grootste probleem in relaties. Ga eens voor jezelf na welke verwachtingen jij hebt bij je partner. En spreek je die dan uit of denk jij dat je partner precies weet wat jij van hem/haar verwacht? Zo ja, dan kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. Meestal is de ander zich helemaal niet bewust van jouw verwachtingen. Als jij die dan niet uitspreekt en vervolgens teleurgesteld bent omdat die ander niet aan je verwachtingen voldoet, aan wie ligt het dan?

3. Sterk zijn

Je komt bij vrienden en die vragen: ‘Hé hoe is het? Oh, goed hoor!’ zeg jij terwijl je van binnen denkt: ‘Nou, waardeloos. Ik ben doodop, mijn rug doet zeer, mijn partner is alleen maar aan het werk en zal nooit eens een complimentje maken. Bovenal heb ik vanmorgen knallende ruzie met mijn luie puber gehad omdat ie zijn huiswerk niet doet en zijn troep overal laat slingeren. Dus kortom, ik voel me K.. !’ Maar dat zeg je natuurlijk niet. Nee, want jij moet sterk zijn. Stel je voor dat je de waarheid zegt, wat zullen ze je dan wel geen slapjanus vinden. Nee hoor, het is buigen of barsten! En zal ik je eens wat vertellen? Dan wordt het ook barsten. Op een dag is je lichaam er namelijk helemaal klaar mee. Alle kleine signalen van hoofdpijn, moe, gewrichtsklachten, menstruatieperikelen, veranderingen in gewicht, hartkloppingen, slecht slapen, zweten et cetera heb jij besloten te negeren en wie niet horen wil, moet voelen. Lees mijn boek De BV IK en leer goed voor jezelf zorgen, is hier een verstandig advies, tenzij je graag bij mij onder behandeling wilt natuurlijk. Dan zou ik zeggen: ‘Ga vooral zo door!’

4. Alleen maar ‘zenden’ en niet ‘ontvangen’

Communicatiestoornis nummer één! Bij goede communicatie is er een zender en een ontvanger. Alleen… in de werkelijkheid zie ik veel mensen die denken dat ze met elkaar praten, maar feitelijk als twee zenders tegenover elkaar zitten. Zolang de ene zendt, is de ander wellicht stil, kijkt, knikt en humt, maar luistert niet. Deze zit alleen te wachten totdat de ander zijn mond houdt om vervolgens zelf te zenden. De partners luisteren niet meer naar elkaar, maar geloven in hun eigen waarheid. Communicatietraining kan dan bijdragen aan een betere relatie.

Denk je nu, verdorie, ik herken mezelf of onze relatie hierin. Wacht dan niet te lang maar maak eens een  afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek