Thuiszitten is leuk voor even, maar niet voor wekenlang. En niemand weet hoe lang het nog gaat duren. De afgelopen dagen heb ik mij suf gebeld met zeer veel cliënten. Voor de een blijkt het Coronavirus bijna een zegen (‘Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik kom helemaal bij.’). De ander wordt na drie dagen thuiszitten al gillend gek. Het Coronavirus is in ieders leven gekomen, maar we beleven het wel allemaal anders. Hoe gezonder nu jouw BV IK is, des te makkelijker kom je – zowel fysiek als mentaal – door deze periode heen. Ik heb een aantal handige Corona-Survival-Tips op een rijtje gezet.

1. Blijf aan het werk

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb mensen gesproken die nu thuis zitten omdat hun werk domweg gesloten is. Of omdat het door de regering is opgelegd, of omdat er van het ene op het andere moment geen werk meer was. Anderen hebben het nu juist extra druk. Een juf die normaal twee dagen voor de klas staat en nu vijf dagen per week vanuit huis kinderen en ouders digitaal begeleidt. Een ic-verpleegkundige die van voren niet meer weet dat ze van achteren nog leeft. Voor alle thuiswerkers is het advies: creëer een vaste werkplek, liefst in een afzonderlijke ruimte, bijvoorbeeld op zolder. Maak afspraken met je partner wie wanneer aan het werk is.

2. Bouw aan je sociale netwerk

Werk zorgt niet alleen voor inkomen, maar ook voor je sociale contacten, zelfontplooiing en een identiteit. Op dit moment is je smartphone wellicht je grootste vriend. Iets dat ik een maand geleden niet zou hebben gezegd. Alleen…. Lieve mensen, ‘appen’ is geen gesprek. Een gesprek is de telefoon pakken en een familielid, vriend of collega bellen en zeggen: ‘Hé, hoe gaat het met jou? Kan ik iets voor je betekenen?’. Ik sprak deze week enkele cliënten die aangaven ‘op zombiestand’ te staan. Als je dat merkt bij jezelf, dan vind je in deze blog de nodige tips. Mijn tip is: Bel elke dag drie mensen op uit je netwerk. Wees betrokken. Leef mee. Dit doet niet alleen die ander goed, maar jou ook. Je kunt namelijk geen zombie zijn en meeleven met anderen tegelijkertijd.

3. Breng structuur aan in je dag en houdt thuis werkoverleg

Doordat thuiswerken structuur mist, is het eerste wat je moet doen een goede dagindeling maken. De eerste vier dagen dat wij thuis zaten, hing ik in mijn joggingpak op de bank. Zelfs de vaatwasser leegruimen werd opeens een enorme klus. Ik dacht: Zo werkt het dus niet. Mijn echtgenoot Sjoerd was ook opeens hele dagen thuis en had toch hele andere ideeën over hoe een opgeruimd aanrecht eruitziet als ik. Nadat hij mij een zeurpiet vond en ik hem een sloddervos besloten we een werkoverleg te houden. Net als op je normale werk. Afspraken maken. Duidelijkheid creëren. We hebben een structuur gemaakt en een actieve dagindeling om sleur te voorkomen. Zo sta ik elke dag op dezelfde tijd op als ik normaal ook doe. Bed opdekken, gordijnen open, wassen, aankleden, optutten, ontbijten, keuken opruimen en dan ‘ga ik aan het werk’.  Ik adviseer je blokken te maken voor: thuiswerken, wandeling (2x per dag), huishoudelijke activiteiten, koken en eten, rusten (middagdutje), braintraining, iets creatiefs en informeer jezelf maximaal drie keer per dag over het laatste nieuws (krant of televisie). Ik merkte namelijk aan mijzelf dat ik gewoon informatiemoe werd de afgelopen dagen. Als je normaal gesproken alleen in de avond televisie kijkt, doe dan nu dan ook. Bouw ook echt koffiepauze, lunchpauze e.d. in. In mijn boek De BV IK besteed ik in het hoofdstuk over mentale weerbaarheid ook aandacht aan allerlei acties die je kunt doen om dit te trainen.

4. Blijf thuis, maar blijf ook fit

Ik begeleid veel mensen met stress gerelateerde klachten, veelal veroorzaakt omdat ze veel te hard werken en te weinig tijd nemen voor zichzelf. Als je verplicht thuis komt te zitten, is ‘geen tijd’ geen excuus meer om niet in beweging te komen. Ga elke dag minimaal een uur buiten wandelen. Kom je iemand tegen, loop dan met een flinke boog om elkaar heen en zeg vriendelijk gedag. Als het regent, zet je YouTube aan. Daarop vind je een overvloed aan video’s van sporten die je thuis kunt beoefenen. Afgelopen zondag hebben wij een 45 minuten durende yoga workout gedaan. Ik heb er nu nog spierpijn van. Wees creatief en houd jezelf en je gezin in beweging.

5. Maak een overzicht van je financiële situatie

Het Coronavirus brengt niet alleen medisch leed, maar ook economisch leed. De regering doet er van alles aan om alle mensen te ondersteunen maar desalniettemin maken sommigen onder ons zich zorgen. Heb ik straks nog een baan? Ga ik failliet? Mijn echtgenoot is ondernemer en fysiotherapeut. Zijn praktijk is gesloten. Geen werk, geen inkomen. Wel doorlopende kosten en personeel dat betaald moet worden. Mijn zoon werkt in de horeca, dus zit nu thuis. Mijn dochter werkt voor een bedrijf in de evenementenbranche en heeft niks te doen. Beiden vrezen voor hun baan. En zo heeft ieder van ons zijn zorgen. Maar als ik iets geleerd heb, dan is het dat je zorgen maken, piekeren, je door je angsten laten leiden, totaal zinloos is. Angst verlamd en zorgt dat je onder een dekentje gaat liggen. Als jij je ook zorgen maakt, dan is mijn advies: Blijf proactief en optimistisch. Gebruik deel 3 van mijn boek om je huidige financiële situatie in kaart te brengen. Goede informatie zorgt dat je je niet onnodig zorgen maakt. Vervolgens kun je dan in kaart brengen of je nu al moet gaan bezuinigen of bepaalde keuzes maken. Mocht je echt vrezen voor je baan, gebruik dan deze tijd om je cv up te date te maken en je te gaan oriënteren op een volgende baan. Kortom: anticipeer op problemen die mogelijk ontstaan en neem tijdig actie. Verwacht niet dat anderen alles voor je oplossen. Neem waar mogelijk de regie zelf in handen.

Overige Corona-Survival-Tips

 • Kom slimmer uit de crisis. Volg een onlinecursus.
 • Verbeter je kookkunsten en kook samen.
 • Ga eens per week ‘uit eten’ in je eigen huis. Dek de tafel, kaarsjes aan, wijntje erbij en serveer wat lekkers op tafel.
 • Doe elke dag één ding dat je al heel lang uitstelt.
 • Doe achterstallige klussen in huis.
 • Doe grote schoonmaak.
 • Begin een nieuwe hobby. Daag jezelf uit.
 • Bij piekeren: schrijf je zorgen van je af, mediteer, doe ademhalingsoefeningen.
 • Doe iets creatiefs.
 • Lees mijn boek De BV IK, volg de online training en vul het werkboek in.
 • Zet vaker een bos bloemen in huis.
 • Vergeet niet te lachen en lekker gek te doen. Humor werkt relativerend.

Neem eens een kijkje op onze boekpagina of vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.