• Je ontdekt op een lullige manier dat je partner vreemd gaat. En niet even, maar al voor langere tijd. Dat is al erg genoeg. Maar dan blijkt dat er meerdere mensen van op de hoogte waren en die dat allemaal voor jou verzwegen hebben. Dubbel bedrog!
  • Je vertelt een goede vriendin iets in vertrouwen die dat vervolgens doorvertelt. Je geheim bleek niet veilig te zijn bij haar.
  • Op je werk word je herhaaldelijk gepest, vernederd en buitengesloten door dezelfde collega.
  • In een familiaire ruzie worden over en weer lelijke dingen gezegd waardoor een breuk ontstaat.

Al willen we nog zo graag een leven waarin altijd de zon schijnt en iedereen in harmonie met elkaar samenleeft, de werkelijk is anders. Mensen kunnen je vertrouwen beschamen, pijn doen, in de steek laten, teleurstellen, kwetsen, bedriegen. Wat diegene ook gedaan heeft, je voelt je gekwetst en neemt het de ander kwalijk. Je kunt het niet los laten. Je kunt de ander niet vergeven wat hij jou heeft aangedaan. Het vreet aan je en het houdt je meer bezig dan je zou willen.

Ben je kwaad op iemand omdat hij je iets heeft misdaan? Zorg dan dat je hem leert vergeven. Vergeven doe je namelijk niet voor de ander, maar voor jezelf!

‘Vergeven’ lijkt een beetje een gelovig woord. Als je ‘vergeving’ invult op Google, rollen de websites over God en Jezus over je beeldscherm. Maar is vergeving écht alleen iets voor de gelovigen onder ons? Nee! Vergeven is een kunst die álle mensen zouden moeten bezitten. Wie de kracht van vergeven kent, staat veel vrijer en blijer in het leven. En even tussen jou en mij: als ik de kranten opensla en lees wat sommige mensen doen uit naam van hun geloof, heb ik toch mijn twijfels over veel gelovige mensen als het gaat over vergeving. De kunst van het veroordelen lijken ze beter te beheersen dan de kunst van vergeving, begrip, acceptatie en mededogen!

Negatieve spiraal

Boosheid, woede, haat zijn geen prettige gevoelens. Wraak of zelfs alleen denken aan wraak, mag dan zoet lijken, maar ligt wel erg zwaar op de maag. Het neemt je helemaal in beslag, het vreet aan je en kost je veel energie. Je kunt zelfs fysieke klachten ervan krijgen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, hoge bloeddruk, een maagzweer en zelfs kanker. Je ‘vergiftigt’ je denken met negatieve gedachten. En let wel: dit nare gevoel voel jij alleen! Degene die je iets heeft aangedaan heeft er geen last van. Die kan gewoon verder met zijn leven. En dat maakt het weer gelijk oneerlijk, waar je dan ook weer boos over kunt worden. Daarom is het belangrijk dat je de ander leert vergeven, zodat je deze negatieve gevoelens kunt loslaten en je écht loskomt van die ander.

Misverstanden

Een nuttig en verhelderend boekje over vergeven is Vergeven doe je voor jezelf van de psychotherapeuten Bishop en Grunte. Zij geven aan het dat belangrijk is om als eerste wat misverstanden over vergeven te bekijken, zoals:

  • Ik kan niet vergeven omdat ik niet kan vergeten. Pijn of onrecht vergeten hoeft niet, vaak lukt dat niet eens. Maar je feitelijk herinneren wat er is gebeurd, is heel wat anders dan er obsessief mee omgaan, waardoor je dagelijks de pijn blijft voelen.
  • Ik kan niet vergeven voordat ik zeker weet dat de ander spijt heeft en het nooit meer zal doen. Als dit je overtuiging is, maak je jezelf afhankelijk van de ander en dat is nu juist wat je níet wilt.
  • Als ik mijn woede loslaat, komt de ander er te makkelijk vanaf.
    Woede kun je gebruiken om de ander terug te betalen wat hij of zij jou heeft misdaan. Maar vaak is het zo dat je degene die je zo intens haat, amper raakt. Wie er het meeste onder lijdt, dat ben je zelf.
  • Met mijn verstand wil ik best iemand vergeven maar ik ben gewoon nog ontzettend boos.
    Iemand vergeven is een gevoel, niet een besluit. Toch kun je wel besluiten het vergevingsproces in werking te zetten, omdat je niet langer je leven wilt laten beheersen door wrok.
  • Als ik vergeef, moet ik de ander weer vertrouwen. Vergeven heeft alleen tot gevolg dat je geen energie meer stopt in je kwaadheid. Een eventuele volgende stap zou kunnen zijn dat je je verzoent: het opnieuw aangaan van een overeenkomst die verbroken was. Maar dit is absoluut niet noodzakelijk bij vergeven.
  • Als ik vergeef, geef ik toe dat ik niet helemaal gelijk had. Vergeven heeft niets te maken met gelijk of ongelijk hebben. Vergeven is puur alleen afzien van nog langer boos zijn en van zinnen op wraak.
  • Sommige mensen verdienen het niet om vergeven te worden. Bepaalde dingen die de ene mens de ander aan kan doen, zijn zo erg dat vergeving onmogelijk lijkt. Incest, kindermishandeling of moord. Maar het grote probleem is, dat het jou energie kost om haat te blijven koesteren.

Vergeven is niet:

  • de daden van een persoon goedpraten
  • vergeten of ontkennen wat er is gebeurt
  • de gevolgen en gevoelens kleiner maken dan ze zijn
  • jezelf vernederen

Vergeven is wel:

Het oorspronkelijke Griekse woord ‘vergeven’ betekent letterlijk loslaten. Wanneer je vergeeft, laat je alle negatieve energie rondom een vervelende gebeurtenis los. Je realiseert je dat alles wat gebeurt is, niet meer teruggedraaid kan worden. Misschien heeft iemand zelfs een deel van je verleden verpest. Je laat hem dan toch niet vandaag en je toekomst verpesten?

Mijn ervaring:

In onze kleine familiaire kring hebben wij ook te maken met deze problematiek. Een aantal jaren geleden ontstond er een – in mijn ogen kleine ruzie – die ontspoorde in iets heel groots. Verdriet, frustratie, boosheid, afwijzing, de ander pijn willen doen uit zelfbescherming, angst….. alle emoties kwamen voorbij. Doodvermoeiend! In die periode zat ik in mijn opleiding tot coach en heb dit proces o.a. ingebracht als thema om te verwerken en vooral de kunst van het vergeven te leren. Dus als cliënten bij mij komen met deze problematiek, dan weet ik uit ervaring hoe moeilijk deze vaardigheid is. Maar….. ik kan ook met 100% zekerheid zeggen wat een bevrijding het is als je het onder de knie hebt.

Hoe kun je vergeven?

Ik heb diverse interventies gedaan, waaronder het schrijven van een brief aan die personen. (Een brief die je NOOIT verstuurd, voor alle duidelijkheid.) In die brief ben ik door alle verwerkingsonderdelen gegaan en als laatste onderdelen: de vergeving en een diep intern besluit hoe ik vanaf nu mijn leven verder ga leven! Vervolgens heb ik op symbolische wijze afscheid genomen van een periode en een nieuwe periode verwelkomt. Wat een rollercoaster was dat. En daarna kwam er een diepe berusting in mij. Die is er vandaag de dag nog steeds. Sterker nog, met het loslaten van de boosheid, kwam de dankbaarheid voor alle mooie momenten die ik met de betrokkenen gedeeld heb, weer terug. Wat overblijft is eerder iets van compassie omdat ik zie hoe de andere partij nog altijd worstelt met de boosheid, verdriet, onbegrip en maar niet op het punt van vergeving kan komen. En daarmee doen ze zichzelf zó tekort.

Tot slot

De ouderen onder ons herinneren zich wellicht nog de moord op AH topman Gerrit Jan Heijn. Zijn vrouw, Hank Heijn, besloot de moordenaar te vergeven, terwijl vele mensen dat niet begrepen. Hoe kun je een moord vergeven? In 2006 verscheen een boek waarin zij vertelde dat ze hem vergeven had. Ze vertelde toen ook op televisie dat ze zich sindsdien lichamelijk veel beter voelde, en eerder kwalen op medisch onverklaarbare wijze had zien verdwijnen. Hank Heijn: ‘Werkelijke vergeving is dat je een ander mens vanuit je hart alle goeds toewenst. Wat er dan gebeurt, is een wonder. Dan vindt er heling plaats in jezelf.’

Als zij dat kan, dan moeten wij dat toch ook kunnen?
Verspil niet langer energie aan woede en verdriet. Laat het los. Kies voor vergeving. Omdat jij het waard bent!

* Wil je hier hulp bij: maak een vrijblijvende afspraak via: https://www.jebentmeer.nl/inschrijven/
* Overal waar je in de tekst hij leest, wordt hij of zij bedoeld.

Met warme groet,

Lianne