Ben je ooit zo bang geweest om te falen dat je er bij voorbaat al niet aan begon? Velen van ons hebben dit waarschijnlijk op een of ander moment ervaren. Faalangst zorgt voor: ‘Blijf zitten waar je zit en verroer je niet, houd je adem in en stik niet.’Hierdoor verminder je wellicht het risico van het maken van fouten, maar ook de kansen om te genieten van bepaalde successen, hetzij in je werk of in je privéleven. Wat is faalangst? Wat betekent het? Wat is de oorzaak? Hoe overwin je faalangst zodat je écht kunt genieten van je werk en je leven.

Oorzaken van faalangst
Om de oorzaken van faalangst te vinden, moeten we eerst begrijpen wat “falen” eigenlijk betekent. We hebben allemaal verschillende definities van falen, domweg omdat we allemaal verschillende waarden en overtuigingen hebben. Wat de een ervaart als falen, wordt door de ander als een geweldige leerervaring gezien. Je staat niet alleen in je faalangst. Vele mensen hebben er last van of minimaal een deel van de tijd. We spreken pas echt van faalangst zodra die angst je weerhoudt de dingen te doen die je wilt doen, omdat je bang bent tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.

Faalangst kan worden gekoppeld aan vele oorzaken. Bijvoorbeeld het hebben van kritische of niet-ondersteunende ouders kan voor sommige mensen een reden zijn. Als iemand als kind routinematig werd ondermijnd of vernederd, kan zich dat op latere leeftijd ontwikkelen tot faalangst. Maar ook het ervaren van een traumatische gebeurtenis op een bepaald moment in je leven kan een oorzaak zijn. Stel je hebt een aantal jaren geleden een presentatie voor een groep gegeven en dat ging niet goed. Deze ene ervaring kan ervoor zorgen dat je nooit meer voor groepen durft te spreken.

Symptomen van faalangst
* Tegenzin om nieuwe dingen te proberen of mee te doen aan uitdagende projecten;
* Zelfsabotage ( last hebben van uitstelleritis, smoezen verzinnen waarom je iets niet doet);
* Laag gevoel van eigenwaarde of zelfvertrouwen (vaak met behulp van negatieve uitspraken als “Ik ben toch niet  goed genoeg. Ik ben niet slim genoeg. Anderen zijn veel beter. Dat lukt mij toch niet.”)
* Perfectionisme (alleen die dingen doen waarvan je weet dat je er goed in bent.).

Falen is een kwestie van perspectief
Het is onmogelijk om door het leven te gaan zonder fouten te maken. Mensen die dat nastreven worden zó voorzichtig, dat ze haast niet meer echt leven. Want als je helemaal niets probeert, dan maak je wellicht minder fouten, maar hoeveel lol is er dan nog? Het mooie van falen is dat het geheel aan jou is om te beslissen hoe je het bekijkt. Je kunt ervoor kiezen om falen te zien als “het einde van de wereld” en jezelf afwijzen en zeggen: stom stom stom. Of je kunt het zien als feedback, als een les om van te leren. Deze lessen zijn erg belangrijk. Zonder deze lessen is er geen groei, maar erger nog, je blijft dezelfde fouten herhalen. Welke strategie je ook hanteert, je hebt altijd gelijk.

Enkele succesvolle mensen:
1. Michael Jordan wordt algemeen beschouwd als een van de grootste basketballers aller tijden . Wist je dat op zijn middelbare school hij niet mee mocht doen in het basketbalteam omdat zijn coach hem niet goed genoeg vond?
2. Richard Branson, Brits zakenman en eigenaar van Virgin Records, werd van de middelbare school afgestuurd.
3. Donald Trump, multimiljonair, is in zijn leven 3x failliet gegaan.

We zullen allemaal een paar keer op ons gezicht vallen in het leven. Soms zullen deuren zich voor je openen, soms wordt zo’n deur in je gezicht gesmeten. En we zullen allemaal beslissingen nemen in ons leven waarvan we achteraf spijt hebben. Maar stel je voor dat Michael Jordan zijn droom om basketbal te spelen had opgegeven omdat zijn coach hem niet goed genoeg vond. Stel je voor dat Richard Branson had geluisterd naar mensen die zeiden dat je zonder middelbare schooldiploma niet succesvol kan worden.

Als je je door fouten laat tegenhouden, loop je kansen mis.
Op het dieptepunt leer je pas écht jezelf kennen, ontdek je wie je échte vrienden zijn en voel je hoe sterk je werkelijk bent. Ik heb het meest geleerd van mijn fouten, hoor ik mijzelf nog wel eens tegen een cliënt zeggen, en dat meen ik ook. Mijn meest waardevolle inzichten hetzij over mezelf, anderen of keuzes die ik wilde maken, kwamen vaak op het dieptepunt. Het accepteren en leren van die inzichten is de sleutel tot succes wat mij betreft.

Het overwinnen van faalangst
Het is belangrijk te beseffen dat in alles wat je doet, dat er altijd een kans is dat je zult falen. In plaats van daar bang voor te zijn, adviseer ik je die kans te omarmen. Dat is niet alleen moedig, maar het maakt je leven boeiender, opwindender en meer de moeite waard.

Een paar tips om om faalangst te verminderen:
1. Analyseer alle mogelijke uitkomsten .
2. Leer om meer positief te denken .
3. Onderzoek het allerergste scenario.
4. Zorg dat je een plan B hebt.

Stel doelen
Vooral mensen met faalangst, vinden doelen stellen eng. Maar juist doelen stellen geeft richting en steun. Zonder doel dobber je maar wat rond en kom je zeker nooit op je bestemming.

Begin met het stellen van een paar kleine doelen . Deze doelen moeten je enigszins uitdagen, maar niet overweldigen. Deze doelen moeten makkelijk haalbaar zijn. Ze zijn er om je zelfvertrouwen te vergroten.Eigenlijk is de truc om diverse kleine doelen in een soort route te zetten op weg naar een groter doel. Dus focus niet direct op een heel groot einddoel, maar richt je alleen op de volgende stap. Het nemen van elke kleine stap is een stap dichterbij het uiteindelijke doel. Ze zeggen niet voor niets: ‘Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje. En hoe bereik je een doel? Stapje voor stapje.

Denk je na het lezen van dit verhaal:”Ja, leuk Lianne, maar zo eenvoudig is dit nog niet.” Dan kan ik mij dat goed voorstellen. Jarenlang heb ik last gehad van faalangst en in sommige situaties voel ik het nog steeds. Maar dan omarm ik het gevoel en kom wel degelijk in actie. Wil jij dat ook? Bel me dan en maak een afspraak: 06-54325260. Een paar coachgesprekken met mij is simpelweg een stap op weg naar je doel.