Als ik terugkijk op mijn leven (en ik ben nog niet eens op de helft!) dan lijkt aan de oppervlakte mijn verhaal op dat van een boekje uit Bouquetreeks. ‘Jong blond naïef meisje van 17 wordt door de zwoele warme bruine ogen van de grote knappe succesvolle man veroverd. En ze leefden nog lang en gelukkig…. zonder zorgen, ruzies, sleur, frustraties, ups & downs. Alles ging van een leien dakje.’

Ja hoor, geloof je het zelf? Het klopt dat wij een zeer liefdevolle, stabiele relatie hebben met als kers op de taart een harmonieus gezin, maar dat is zeker niet aan komen waaien. Daar zit 30 jaar arbeid in!!

Laatst hadden wij met onze kinderen daar een gesprek over. Zij zien ons en denken dat elke relatie automatisch zo vol liefde, respect en harmonie is. En dan vertel ik ze over hoe wij begonnen. Sjoerd met de nodige arrogantie (ja, ja, dat zou je nu niet meer zo gauw zeggen) en ik als drukke (dat is nog zeker aanwezig), enthousiaste, onzekere en volgzame (er is duidelijk iets veranderd!) jonge vrouw. Natuurlijk was alles in het begin leuk en spannend. Het was écht liefde op het eerste gezicht en ik dacht dat ik mijn ridder op het witte paard gevonden had. (Nou kwam hij wel in een oude Renault met een kapotte V-snaar en startkabels op de hoedenplank, maar toch..)

Na 2,5 jaar gingen we samenwonen en begon ons leven samen. In plaats van verliefdheid hadden we ruzies over het huishouden (mijn regels over opruimen en schoonmaken waren een soort strop om zijn nek), geld (wat geven we waaraan uit) en.. Waar ga je nou weer naar toe? De drammer en de passieve stonden regelmatig tegenover elkaar.

Ondanks dat ging de verliefdheid over in houden van en bouwden we huisje, boompje, bedrijf en 2 kinderen. Ook bij ons dreigde de gewenning op te treden en kwam er sleur in de relatie. Alles leek zo ‘voorbestemd’. De tijd ging op in werken en voor de kinderen zorgen. Maar waar was de tijd voor onszelf of onze relatie? Eer dat we alle ‘taken’ gedaan hadden (werk, eten, kinderen badderen, verhaaltje voorlezen en zorgen dat ze eindelijk sliepen), vielen we doodmoe op de bank. Pffff weer een dag gehad. Door de vermoeidheid lag een kort lontje op de loer. Het was juist in die periode dat wij beiden aan persoonlijke ontwikkeling zijn gaan doen. Voor ons heeft m.n. NLP en kernkwaliteiten in die periode wellicht onze relatie gered en een duw in de goede richting gegeven. We groeiden naar elkaar toe door op een pad te gaan lopen van liefde, acceptatie, respect en hoe gek het ook klinkt: juist elkaar loslaten en elkaar de ruimte geven zorgde ervoor dat we naar elkaar toe groeiden. Niet alleen Sjoerd en Lianne als individu ontwikkelden zich, onze relatie groeide mee. Ging het allemaal vanzelf? Nee, natuurlijk niet. Maar onze liefde was sterk genoeg om elke hobbel en bobbel op het pad samen te nemen. En dit wens ik iedereen toe.

Met iemand samenzijn hoeft helemaal geen sleur te worden. Hoe houd je jouw relatie uit de sleur? Wellicht helpt het als je de volgende 5 regels hanteert:

Regel één: leer elkaar opnieuw missen

Als je lang samen bent, kan het heel goed zijn dat je nog amper dingen doet zonder elkaar. Je levens zijn versmolten en je beleeft alles samen. Op zich is daar niets verkeerd mee, maar het wordt al vlug als héél normaal en héél gewoon beschouwd, terwijl het eigenlijk juist mooi is. Wanneer je beiden af en toe iets alleen doet, een hobby, een weekendje met vrienden, dan kan je elkaar missen en verlang je naar het moment waarop je terug samen bent. Bovendien heb je ook het gevoel dat je tijd voor jezelf hebt, waardoor je je minder vlug verstikt zult voelen. Het zorgt tevens voor aangename gespreksstof omdat het eens niet over het werk gaat.

Regel twee: leer om te praten

Zeg de dingen die je op je hart hebt. Krop ze niet op. Dan is het wachten totdat de bom barst en maak je de situatie alleen maar erger. In veel relaties is de één een verhitter, die gaat hard en snel praten, gooit alle emoties en frustraties eruit en heeft na afloop regelmatig spijt van wat ie gezegd heeft. De ander bevriest dan vaak, klapt dicht maar van binnen gebeurt er veel meer dan aan de buitenkant te zien is. Beiden hebben wat te leren. De verhitter zal zijn tempo moeten verlagen, de bevriezer zal toch moeten gaan praten. De bereidheid hierin allebei water bij de wijn te doen en onszelf te veranderen ten behoeve van onze relatie, is ons grootste sleutel tot succes geweest. Lukt je dit niet met zijn tweeën, relatiecoaching kan hier een hele goede rol bij spelen.

Regel drie: luister naar elkaar

Neem de tijd om naar elkaar te luisteren. Laat de ander zijn of haar verhaal doen en wees oprecht geïnteresseerd. Zorg er op jouw beurt voor dat de ander ook naar jou luistert. Doet de ander dat niet, wijs hem of haar er dan op. Druip niet af om de ander later te verwijten dat er niet naar je geluisterd wordt.

Regel vier: probeer kleine irritaties te vermijden

Als je partner na 20 jaar nog altijd alle kastdeuren open laat staan, dan kun je je er aan blijven irriteren en het elke dag wéér geïrriteerd tegen hem zeggen. Maar je kunt er ook voor kiezen deze ‘nare’ gewoonte te accepteren en vooral te kijken naar al het positieve dat er wel is. Vergeet niet, jij hebt ook nare gewoonten.

Regel vijf: maak tijd voor elkaar en enkel voor elkaar

Zorg dat je minimaal één avond per week tijd voor elkaar hebt. Regel desnoods een oppas of zorg dat de kinderen ergens kunnen logeren en zet je telefoon uit. Ga uit eten of kook iets lekkers en zorg voor gezelligheid. Doe dingen samen die je altijd graag gedaan hebt, bv naar de film, het theater of ergens iets gaan drinken. Probeer iedere avond in ieder geval een half uurtje te vinden om de ander bij te praten over de gebeurtenissen van de dag. Misschien onder het genot van een glas wijn, in bad of tussen de lakens.

Dit zijn slechts vijf voorbeeldjes om je relatie uit een dagelijkse sleur te halen, maar wees zeker niet bang om zelf naar andere manieren te zoeken. Creatief zijn werkt altijd verrassend. Zeker als je elkaar al zo lang kent.
________________________________________

Komen jullie er niet uit dan is relatiecoaching wellicht een oplossing. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Je relatie is het waard om voor te vechten.