Ahh lekker hé die comfortzone! Je weet wat je hebt en je weet wat je krijgt. Alles voelt veilig en vertrouwd. Het leven gaat zo zijn gangetje. Doordeweeks houd je je bezig met je werk, je huishouden, je kinderen en af en toe sporten of een andere hobby. In het weekend gaat het huishouden en gezinsleven gewoon door, maar je geniet van eens lekker uitslapen, uitgebreid de krant lezen, TV kijken en hopelijk wat tijd voor jou en je partner. Oh ja, en dan de verplichte familiebezoekjes niet vergeten.. En dan is het weer maandag!

Niks mis mee toch? Of toch wel? Wat maakt dat je een ontevreden gevoel hebt, je het idee hebt dat je je overal doorheen sleurt. Misschien denk je wel: ‘Is dit het nou?’ Maar als het zo makkelijk was om het roer om te gooien, dan deden we het allemaal wel. Dus blijkbaar houdt iets ons tegen of hebben we het idee geen keus te hebben. Anders gezegd: die comfortzone levert ons blijkbaar ook wat op.

Wat is je comfortzone
Je comfortzone is eigenlijk een verzameling van alle activiteiten, gedachtegangen en vaardigheden die je hebt en doet die je volledig onder controle hebt en waarbij je jezelf comfortabel voelt. Maar bovenal: het voelt zo lekker veilig! Hoe is ook weer die uitspraak? ‘Als je altijd blijft doen wat je altijd deed, zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg!’ De keerzijde hiervan is: geen uitdagingen, geen verbeteringen, geen positieve verrassingen. Geen gevoel van trots zijn op jezelf, omdat je toch maar mooi iets gedaan hebt waarvan je dacht dat je het niet zou doen. Je comfortzone is dus eigenlijk datgene wat jou constant beperkt om bepaalde dingen te doen die je vooruit helpen in het leven.

Als kind had je er geen last van
Kun je je nog herinneren hoe je vroeger was als kind? Wat waren de leukste dagen op school? De dagen dat je wat nieuws geleerd had en je uitgedaagd was. Dagen waarop alleen maar dingen werden herhaald waren gauw saai. En jij denkt dat je nu anders bent dan toen je jong was?

Waarom noemen we het eigenlijk comfortzone?
Comfort betekent volgens het woordenboek: gerieflijk, aangenaam, gemak, welbehagen, tevredenheid, genieten. Nou, daar wil je toch niet uit? Waarom zou je? Dus mijn idee is dat dit woord niet klopt. ‘Prison (gevangenis)’ is een betere benaming. De situatie houdt je namelijk vast, maakt dat je niet in beweging komt, je het gevoel hebt dat het je allemaal overkomt in plaats van dat je de regie over je leven hebt.

Prison Break!
Stap 1. Maak contact met je angst
Ja, je leest het goed. Prison Break is alleen mogelijk als jij bereid bent je angst te omarmen. En? Voel je de angst al opkomen alleen omdat je dit leest? Hoe harder je je angst probeert te verdringen, hoe meer last je ervan hebt. Ik noem dat in mijn coachsessies vaak: ‘de bal onder water duwen’. Dé manier om van je angst los te komen, is juist de bal vastpakken. Maak er contact mee. Onderzoek je angst. Waar ben je precies bang voor? Welke overtuigingen spelen een belemmerende rol? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En hoe erg is dat voor je? Neem een besluit en trotseer je angst! Je kunt namelijk de bal pas loslaten, als je hem hebt vastgepakt.

Stap 2 Visualiseer de nieuwe situatie
Het maakt helemaal niet uit wat de nieuwe situatie precies is. Het kan gaan om NEE durven zeggen, je grenzen durven stellen of wellicht een betere samenwerking met een van je collega’s. Het doet er niet toe. Om de nieuwe situatie te bereiken, werkt het altijd om die nieuwe situatie te visualiseren. Visualiseren is een beproefde methode die succesvolle mensen ook toepassen. Als het bij andere mensen werkt, dan werkt het ook bij jou! De nieuwe situatie visualiseren doe je met al je zintuigen. Je doet alsof je de nieuwe situatie al bereikt hebt. Je hebt de stappen naar de nieuwe situatie toe, allemaal al gezet. Herhaal je visualisatie elke dag totdat je de nieuwe situatie ook daadwerkelijk hebt bereikt.

Stap 3 Neem het eerste kleine aanvaardbare risico!
Vandaag nog! Een eerste stap in de richting van je doel. Een eerste stap buiten die ‘schijnveilige’ Prison. Niemand zegt dat je meteen een heel groot risico moet nemen. Je mag het klein houden. Het eerste kleine aanvaardbare risico kan in het geval van een betere samenwerking bijvoorbeeld zijn dat je hardop tegen die collega zegt dat je graag eens over jullie samenwerking wilt praten. Als je die stap gezet hebt, en je leeft nog ;-), dan kun je het volgende kleine aanvaardbare risico nemen en dan weer het volgende, enz. Net zo lang totdat je de nieuwe situatie hebt bereikt die je gevisualiseerd hebt.

Wat levert dit je op?
Door uit je comfortzone te stappen groei je als persoon, je zult zien dat je steeds groter gaat denken en steeds sterker in je schoenen zult staan. Denk er maar eens aan toen je voor het eerst op jezelf ging wonen, hoe snel je toen gegroeid bent.

Laat je me weten wat jouw eerste stap gaat zijn?


Heb je een zetje nodig om die eerste stap te zetten? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Want samen die stap zetten, is vaak veel makkelijker én leuker dan alleen.