FAQ items aan het laden...

over enneagram

over enneagram2016-11-22T22:13:20+01:00

Over enneagram

Het enneagram is een model dat 9 persoonlijkheidsstructuren beschrijft. Dit noemen we de enneagramtypen. Dit kun je zien als negen verschillende brillen waardoor naar dezelfde werkelijkheid wordt gekeken. Vaak als mensen het niet eens zijn, kijken zij door een andere bril en zien het daardoor ook echt iets anders. Het helpt als je een gebruiksaanwijzing hebt om handiger met jezelf en anderen te kunnen omgaan. Het enneagram kun je zien als zo’n gebruiksaanwijzing.

picture4

Uitgangspunten

De basisgedachte is dat ieder type een onbewuste drijfveer heeft. Iets wat diep van binnen heel belangrijk is. Het bepaalt automatisch waar de aandacht heengaat. Het bepaalt daarmee ook ieders patroon van denken, voelen en handelen. Op bepaalde gebeurtenissen reageer je daarom steeds op vergelijkbare wijze. Iedereen heeft zo’n vast patroon met automatische neigingen. Alleen de inhoud van dit patroon verschilt voor ieder van de 9 typen.

Wat kun je ermee?

Dat we allemaal anders zijn, dat weten we allemaal. De vraag is hoe we anders zijn. Het enneagram maakt dit inzichtelijk. Er zijn vele modellen, systemen en methoden die helpen jezelf beter te leren kennen. Dat is van grote waarde. De toegevoegde waarde van het enneagram is (1) dat het ook helpt om de verschillen tussen jou en de ander beter te leren herkennen, erkennen en overbruggen en (2) de krachtige methode voor zelfactualisatie.