Ik ben hier al een week in mijn hoofd mee bezig, maar telkens denk ik: waar moet ik beginnen. 2018 is een indrukwekkend jaar voor mijzelf, mijn gezin en mijn bedrijf geworden. In het jaar dat ik 50 geworden ben, heb ik ‘gepiekt’, om maar in kerstsferen te blijven.

De regie over je leven
Had ik dit allemaal zo bedacht van tevoren? Nou, nee. Wat ik wel ieder jaar doe, is een doel bepalen voor het jaar erop. Ik ben niet van de goede voornemens. Ik ben van een goed en realistisch plan, dat uitwerken én uitvoeren, stap voor stap. Dit is de enige manier om de regie over je leven te hebben. En dat is weer een voorwaarde om een gezond, gelukkig en zinvol leven te leiden. Je kunt alleen maar regie krijgen over zaken waar jij controle over hebt. Je hebt geen controle over het weer, andere mensen of nare ziekten. Het enige waar jij controle over kan krijgen, is hoe jij reageert op alle omstandigheden en uitdagingen om je heen. Dat is al moeilijk genoeg, kan ik je zeggen. Dus toen ik mij op een dag realiseerde dat ik toch geen controle had over andere mensen (en vooral: wat die andere mensen van mij zouden vinden…), besloot ik mijn leven in te gaan richten op een manier waar ik gelukkig van word. Als ik lekker in mijn vel zit, heeft dat ook een positieve reflectie op de mensen om mij heen, is mijn idee. Ik zit lekker in mijn vel, als ik mijzelf kan uitdagen. Ik wil leren, groeien en mezelf blijven ontwikkelen. Ik bevind mij graag net buiten mijn eigen comfortzone. Mijn echtgenoot Sjoerd noemt dit overigens iets anders. Hij zegt: ‘Als er ook geen crisis is, dan veroorzaak jij er een. Dan heb je weer wat te doen!’ Nou, dan ben ik aardig aan mijn trekken gekomen dit jaar.

Tijd of geld?
In het najaar van 2017 zei ik tegen Sjoerd en Ingrid: ‘2018 wordt het jaar van mijn boek.’ Als ik zoiets zeg, dan roep ik niet zomaar wat. Dan meen ik het ook. Dit betekende dat ik keuzes ging maken. Keuzes hebben veelal met twee aspecten te maken: tijd en geld. Zo besloot ik dat de groepstrainingen in 2018 kwamen te vervallen. Dit leverde tijd op, maar kostte geld. Kijk jij wel eens op deze manier naar de keuzes die jij maakt? En wat heeft dan bij jou de doorslag? Tijd of geld?

Ik koos in dit geval voor tijd, omdat ik mijn eigen balans voorop stel in alles wat ik doe. Ik coach de hele dag mensen om in balans te komen en te blijven. Zou een beetje gek zijn als ik het dan zelf niet ben, toch? Om mijn manuscript, waar ik al heel 2017 mee bezig was geweest, af te kunnen maken, moest ik tijd vrijmaken in mijn agenda. Als zzp’er betekent het: geen werk, geen geld. Maar als je nou heel graag je droom wilt waarmaken, wat doe je dan? De keuze was snel gemaakt. Ik plande de tijd voor het schrijven van mijn boek in mijn agenda en besprak mijn plannen met Ingrid en Sjoerd. Het eerste half jaar verliep daardoor volgens schema. Eind april was mijn manuscript klaar. Mijn schrijfcoach was zeer tevreden en het werd tijd voor de volgende fase: het uitgeven van het boek.

Een boek uitgeven
Ik heb nog nooit een boek geschreven, dus eerlijk gezegd, ik had geen idee wat daar allemaal bij kwam kijken. Mijn schrijfcoach adviseerde mij diverse uitgeverijen, maar die gesprekken werd ik eigenlijk alleen maar verdrietig van. Voor elke oplossing die ik had, hadden zij een probleem. Ze hadden allerlei meningen en oordelen over mijn manuscript op basis van de inhoudsopgave. Ze namen niet eens de tijd het manuscript te lezen. Inmiddels had ik al een redacteur gevonden die mijn manuscript onder handen nam. Ik las een boek over het publiceren van boeken en ik surfte veel op het internet. Dan vond ik weer iets en zei ik tegen Ingrid: ‘Wil jij dat eens uitzoeken?’ Zo werden we langzaam maar zeker wijzer. In juni hakte ik de knoop door: ik ga mijn boek in eigen beheer uitgeven. Sjoerd startte op dat moment toevallig een BV en die hebben we uitgebreid naar een uitgeverij. Ik dacht: en nu?

Maak een keuze en los elk probleem op
Regelmatig heb ik cliënten in mijn praktijk die worstelen met het maken van een keuze. Welles, nietes, welles, nietes, welles, nietes. Ze worden gek van zichzelf en uiteindelijk gebeurt er niks. Ze rijden op een rotonde met verschillende afslagen, maar blijven rondrijden in cirkels uit angst om een verkeerde keuze te maken. Angst is een slechte raadgever. Die maakt je namelijk passief. In de opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) wordt gewerkt met vooronderstellingen. Twee van die vooronderstellingen zijn:

  1. Je maakt altijd de juiste keuze.
  2. Er is altijd een andere keuze.

Het feit, dat ik dit geloof helpt mij bij het maken van keuzes. Ik geloof oprecht dat ik altijd de juiste keuze maak in het hier en nu. Blijkt in een later stadium dat een andere keuze beter is, dan maak ik op dat moment een nieuwe keuze. Ik maak liever een keuze en ga ervoor, dan dat ik niet kies en later spijt krijg.

Uit mijn comfortzone
De keuze om mijn boek uit te geven in eigen beheer, betekende in werkelijkheid dat ik compleet uit mijn comfortzone moest. Er ging een wereld voor mij open: redactiewerk, vormgeving, papierkeuze, de cover bepalen, illustraties, noem maar op. Dit waren dan alleen nog maar zaken die over het boek zelf gingen. Daarnaast was er de uitdaging in zaken als: website aanpassingen, onlinetraining maken, marketing en persberichten. Mijn besluit betekende overigens dat Ingrid en Sjoerd ook uit hun comfortzone moesten. Ingrid had het zwaar te verduren met alle website en nieuwsbrief perikelen. Sjoerd besloot ‘de cameraman’ te worden. Maandenlang zat hij elke ochtend voor werktijd filmpjes te bestuderen over camerawerk en de techniek van onlinetrainingen maken. Was het een idioot drukke tijd? Jazeker. Was het soms frustrerend, vermoeiend en zijn er de nodige tranen gevloeid? Jazeker. Voelde het tegelijkertijd saamhorig, doelgericht, creatief en inspirerend? Jazeker. Was het het allemaal waard? Nou en of.

Het succeskwartet
Als je eenmaal de afslag op de rotonde genomen hebt, keer je niet meer om. Dan ga je door en los je elk probleem dat op je pad komt op. Zo simpel is het. Althans, zo doe ik het. Ik heb geen mazzel, ik lig niet als een prinses op de bank en alles komt mij aanwaaien. Vanuit het verlangen om mijn droom waar te maken zet ik kwaliteiten in als: wilskracht, proactiviteit, volharding en trouw. In mijn boek noem ik deze vier kwaliteiten het succeskwartet. Ik geloof dat ieder mens zijn eigen succeskwartet bezit. Alleen… durf jij erop te vertrouwen?

Een dag om nooit te vergeten
Waar ik in 2017 de beslissing nam: 2018 wordt het jaar van mijn boek, kwam alle intentie en harde werken tezamen op donderdag 8 november, de dag van de boeklancering. Met grote dank aan Ingrid die mijn wensen voor het evenement zo goed wist te vertalen, werd het een dag om nooit te vergeten. Ik ben nog elke dag dankbaar dat ruim 150 mensen erbij aanwezig waren. Ik ben trots op de prestatie die we met elkaar hebben neergezet. Want laten we eerlijk wezen, ik had dan wellicht het idee en het is mijn boek, maar dit heb ik alleen maar kunnen realiseren omdat ik zoveel lieve, betrokken, gedreven mensen om mij heen had die er net zo voor gingen als ikzelf. Wat je zaait, dat oogst je. In de regel vind ik het zaaien een stuk makkelijker dan het oogsten. 2018 gaat voor mij toch de boeken in als een oogstjaar. En het voelt goed!

Hoe nu verder
Inmiddels is het december 2018. Mijn doel van vorig jaar heb ik behaald. Het is weer tijd om vooruit te kijken. Stilstand is achteruitgang. Welk doel geef ik mijzelf voor volgend jaar? 2019 zal ten eerste in het teken staan van oma worden. Het hele boek valt in het niet bij de gedachte om straks zo’n klein frummeltje in mijn armen te houden en mijn dochter ter zijde te staan waar nodig. Ten tweede barst ik alweer van de ideeën voor JE BENT MEER, De BV IK en mijn praktijk. Ik ben van plan diverse producten te ontwikkelen voortvloeiend uit het boek. Producten zowel online, individueel als in groepsverband. Dus kortom, ergens zal wel weer een volgende ‘crisis’ ontstaan haha….

In de kerstvakantie is de praktijk gesloten. Ik wens je toe dat je de tijd neemt om terug te kijken op jouw 2018 en keuzes te maken voor jouw 2019. Heb je hier hulp bij nodig, dan is De BV IK een ideaal hulpmiddel om van 2019 jóúw jaar te maken.

Ik wil eenieder bedanken voor het vertrouwen, de openheid, de eerlijkheid en de moed om het proces met jezelf aan te gaan. Met dit gevoel van dankbaarheid ga ik kerst vieren. Dank jullie wel, lieve mooie mensen.

Ik wens jullie allemaal warme, liefdevolle dagen toe waarbij je niet alleen je liefde geeft aan anderen, maar ook lief en mild bent naar jezelf. JE BENT HET WAARD!!

Lianne