Foto Kim van Gent

door Trudy Wehrmeijer

PAPENDRECHT – “Weet je wat jij moet doen? Jij moet de BV IK oprichten. Zie jezelf als een bedrijf. Als een bedrijf geen winst maakt, gaat het failliet. Hoe ga jij winst maken?” Dat zei de man van Lianne de Graaff 15 jaar geleden tegen haar, toen ze een burn-out kreeg. Inmiddels is ze al jaren coach en schreef ze een boek over haar ervaringen met de toepasselijke titel De BV Ik.

Lianne houdt niet van half werk, zo blijkt ook uit de presentatie van haar boek, in Het Arsenaal in Nieuwpoort. Geen schrijfster achter een tafeltje in een bibliotheek maar een rode loper, tromgeroffel, een feestelijk glas maar bovenal een enthousiaste coaching sessie van Lianne zelf markeerden de presentatie van haar boek De BV Ik.

Met humor, een vleugje Rotterdamse directheid en heel veel gedrevenheid legde Lianne uit waar haar boek over gaat: Mensen zijn veel meer en kunnen veel meer dan ze soms zelf denken, als ze de regie nemen over hun eigen leven. Hoe een mens dat doet, vertelt Lianne in een aantal hoofdstukken. Wie haar boek leest zal veel herkenbaars en vanzelfsprekends toekomen.

Toch blijken juist die zaken voor veel mensen niet altijd gemakkelijk realiseerbaar, zo legt Lianne uit. Ze schreef het boek om mensen te helpen om al die zaken, die men eigenlijk wel weet, praktisch en overzichtelijk op een rij te krijgen. Lianne begint met het in stand houden van ieders ‘werkkapitaal’, oftewel het lichaam via voeding, beweging en rust. In haar boek geeft ze tips om daar dagelijks mee om te gaan. Hetzelfde geldt voor haar ‘bedrijfsplan’ voor de BV Ik. Daarbij gaat het over zaken als wat je echt belangrijk vindt en hoe je dat via logische stappen kunt bereiken.

“Uiteindelijk gaat het om het ontwikkelen van eigenwaarde en dat doe je door de dingen te doen die passen bij je eigen normen en waarden”, zo vat Lianne samen. Ze heeft er een systeem in vier kernwoorden voor ontwikkeld: wilskracht, pro-activiteit, volharding en trouw. “Bruikbaar voor bijna alle problemen”, aldus Lianne. Als laatste geeft ze in haar boek ook aandacht aan financiële plannen. “Bij een bedrijf hoort ook dat de financiën op orde zijn. Dat geeft rust. Pijlers daarbij zijn dat je consequent 10 procent van je inkomen opzij legt om financiële onafhankelijkheid te creëren en 10 procent spendeert aan je eigen scholing en ontwikkeling”.

Ze heeft naar eigen zeggen haar eigen tips na haar burn-out en na de financiële crisis van 2008 in haar leven toegepast. “Zo ben ik gegroeid naar een vrouw in balans. Ik sta in mijn kracht, durf keuzes te maken, ben mezelf gaan waarderen en van mezelf gaan houden”.

Lianne geeft in het dagelijks leven coaching en training in haar praktijk Je bent meer. Het boek De BV IK kost 24,99 euro en is verkrijgbaar via https://www.jebentmeer.nl/product/boek/. Bij het boek krijgt men een werkboek en een gratis online training.