TIPS om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen

  1. Neem de regie. Stel jezelf doelen en streef deze in je eigen tempo na. Durf dingen los te laten en doelen bij te stellen. Het belangrijkste is dat jij het naar je zin hebt en dat je een goede balans vindt tussen werk en privé.
  2. Zoek en ontwikkel de kracht in jezelf. Wie ben je? Wat wil je bereiken en wat wil je betekenen voor anderen/voor jezelf? Juist zelfkennis is de basis van persoonlijke groei en ontwikkeling.
  3. Vertrouw op jezelf. Je weet wat je wilt en kunt en dan kun je ook op je intuïtie vertrouwen en op basis daarvan bijsturen als iets onprettig voelt. Besteed niet te veel tijd aan nadenken over wat anderen van je vinden.
  4. Stel jezelf vragen en wees je bewust van de keuzes die je maakt. Neem zelf de regie over je leven en werk. Leef bewust en heb geen angst voor de ‘beren op de weg’ en andere hindernissen. Past iets niet in je planning? Zeg, vriendelijk en respectvol, nee.
  5. Gun jezelf tijd. Zorg dat je de tijd hebt om belangrijke dingen goed te doen. Niet alles tegelijk willen doen dus. Plan regelmatig tijd in voor reflectie en voor het vragen van feedback op je functioneren.
  6. Richt je aandacht op positieve zaken waar je energie van krijgt. Sta stil bij wat er al is gelukt en benader alles positief. Geniet van de behaalde successen. Denk niet continu aan wat nog allemaal moet gebeuren. En gaat iets niet zoals je had gehoopt? Niet erg, zolang je er maar van leert!
  7. Sta open voor verandering. Niet alles wat je bedenkt is door iedereen uitvoerbaar. Sta open voor andermans visie en feedback. Zorg dat je blijft meebewegen.

Persoonlijk leiderschap begint dus bij jezelf. Het vereist dat je goed nadenkt over de vraag wie je wilt zijn en regelmatig ‘pas op de plaats maakt’ om de kracht in jezelf te zoeken. Ben ik wie ik wil zijn? Wat heb ik nog nodig? Om deze vragen te beantwoorden, kun je vanuit een helikopterview naar jezelf kijken. Ook kun je veel voordeel halen uit feedback van je manager, collega’s en bijvoorbeeld je partner. Gedreven en met passie werken is ontzettend fijn, maar het mag niet te veel worden. Je kunt nu eenmaal niet alles willen… Het boek “De BV IK” kan je daarbij helpen.

Ben je op zoek naar persoonlijke coaching vul dan ons contactformulier in en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

De BV IK