De feestdagen zijn vaak druk en stressvol. Het bedenken van het kerstdiner kan kopzorgen geven, de drukte van de vele sociale activiteiten (of juist de druk van de weinige sociale activiteiten), de cadeaus die gekocht moeten worden, het geld dat je portemonnee uitvliegt, of het idee weer aan tafel te moeten zitten met dat familielid dat je het liefst zoveel mogelijk mijdt. Onderstaand geven we je wat tips die je kunnen helpen om de feestdagen “mindfuller” door te komen.

1. Adem
Natuurlijk adem je, maar in alle drukte vergeten we vaak een adempauze te nemen. Even een pas op de plaats. Regelmatig leer ik mijn cliënten de SARA oefening: Stop en Adem, maak Ruimte voor wat er in je leeft en hervat daarna je Activiteiten. Alleen al een paar keer met je volle aandacht in- en uitademen doet wonderen. Doe dit minimaal drie keer per dag. Bijvoorbeeld als je op het toilet zit, of als je gestresst over het kookboek hangt niet wetend wat de gasten voor te schotelen. Ademen met aandacht brengt even rust. Het kalmeert je lichaam en daardoor ook je geest.

2. Houd je verwachtingen realistisch
Veel spanningen tijdens en rondom de feestdagen komen voort uit onrealistisch positieve verwachtingen. Let wel…er staat altijd iemand in de “file”, dus die is niet op het afgesproken tijdstip aanwezig, rode wijn gaat over de bank, het vlees is niet geheel gaar en er wordt gekibbeld. Zie de “rampen” juist als een kans om flexibiliteit en humor te tonen en maak er een leuke herinnering van: “Die ene Kerst toen de rode wijn over de bank ging”.

3. Bedenk wat echt belangrijk is
Als je alle reclames en verhalen hoort, ligt de nadruk vaak teveel op de uiterlijke zaken: een diner van vijf gangen, het hele huis versierd, de perfecte kleding, de allerleukste cadeautjes. Dat geeft voor en tijdens de dagen een enorme hoeveelheid stress. Word je daar gelukkig van? Vestig je aandacht op wat er echt toe doet…Tijd voor elkaar. Dit geeft vaak meer voldoening dan te rennen tussen de kledingkast, het fornuis en het cadeaupapier.

4. Geef een compliment
Er is altijd wel één persoon met wie u wat “minder” heeft en waar u regelmatig wrijving mee hebt. Zoek naar iets positiefs en geef een oprecht compliment aan deze persoon. (Prachtige outfit, heerlijk eten, mooi kapsel) Zie het als een “kerstcadeau”, want hiermee maak je jezelf ook blij, want je hebt je gericht op het positieve en dat draagt bij aan een goed humeur.

5. Maak vervelende activiteiten leuk
Juist door de personen en situaties positief te benaderen is in vele gevallen de reactie van de ander ook veel positiever. Dit geldt zeker ook tijdens de feestdagen. Concentreer je op de “leuke” kanten aan de activiteit. Houdt het familiebezoek eens korter en besluit dat je er met de feestdagen even tussenuit gaat.