‘Leg mij nu eens uit wat een appel is,’

zei de leraar tegen drie van zijn meest veelbelovende studenten. Hij legde een appel op tafel en zei: ‘Degene die mij de beste uitleg geeft, mag met me mee op reis.’

De eerste leerling hield een complete spreekbeurt over de plaats waar de appel oorspronkelijk vandaag kwam, hoe deze vrucht op de markt gebracht was en nog veel meer historische feiten. 
De tweede vertelde iets over wat je allemaal met appels kunt doen; dat je er appelsap van kunt maken, appelmoes en appeltaart. 
De derde zweeg. Hij pakte het fruitmesje, sneed een partje van de appel, stopte het in de mond van de leraar en duwde vervolgens zachtjes de kaken van de leraar op elkaar, zodat het vruchtvlees in zijn mond vermalen werd tot sappige pulp. 
‘Precies,’ zei de leraar met zijn mond vol. ‘Wat een appel is, kun je niet in woorden uitleggen. Dat moet je ervaren met je tong. De enige manier om iets over appels te weten te komen, is met je mond dicht.’
De rest van de appel werd in partjes gesneden en verdeeld over de klas. De derde leerling mocht mee op reis. 

Net zoals met het ‘kennen’ van appels, is het ‘weten’ wie je bent en wat je plaats is in het grote geheel iets wat je niet kunt leren door erover te praten, maar door het te ervaren en te voelen in je lijf.

Regelmatig hoor ik mensen dingen zeggen als: ‘Lijkt me niks, zo praten over mezelf.’ of ‘Wordt vast heel confronterend en eng, die coaching.’ Waarop baseer je die mening dan? Van horen zeggen? Of uit ervaring? Mijn motto is heel simpel: ‘Ik leer door te doen en te ervaren. En pas daarna heb ik er een mening over. Door deze houding blijf ik leren en groeien. Heerlijk!’
Op welke leerling lijk jij?

Wil je zelf eens ervaren wat een coachingstraject voor jou zou kunnen doen. Maak dan eens een afspraak voor een intakegesprek en ervaar het zelf.

Contact