Terwijl ik net begonnen ben aan een blog over de relatie die mensen met geld hebben, komt mijn echtgenoot Sjoerd thuis met de mededeling: ‘Mijn portemonnee is gerold.’ Hij had geld gepind en liep vervolgens nog geen 50 stappen naar de kaasboer. Hij wil daar zijn kaas betalen en zijn portemonnee zit niet meer in zijn broekzak. Wat een gedoe geeft dat meteen: alle passen laten blokkeren, er moet een nieuw rijbewijs worden aangevraagd en nieuwe sloten op de deuren (want zijn huissleutel zat er ook in). ‘Hij had het blijkbaar harder nodig dan ik,’ zegt Sjoerd. Welke waarden hanteert iemand die zakken rolt van hardwerkende mensen in plaats van op een maatschappelijk verantwoorde manier voor het eigen inkomen te zorgen?

Geld en balans

Geld is vaak een onderwerp dat mensen niet verwachten bij een coach die zich bezighoudt met in balans zijn. Ik heb echter aan den lijve ondervonden hoe geldzorgen je volledig uit balans kunnen halen. Als zelfstandig ondernemer zijn er altijd financiële risico’s. Nu ik dit zo schrijf denk ik: in loondienst zijn ze er net zo goed. Misschien nog wel erger, omdat loondienst een vorm van schijnveiligheid biedt. En ik weet zeker dat jij ‘ja’ zegt, als ik je de vraag stel: ‘Ken jij iemand die voor een bedrijf heeft gewerkt, dat inkrimpt, mensen wegreorganiseerd of zelfs failliet is gegaan?’ Dus hoezo biedt loondienst veiligheid of zekerheid? In 2003 werkte ik als Human Resource Manager voor ABN AMRO en moest ik in een kwartaal van 400 FTE naar 188,1 FTE terugsnijden. Ja, zo noemden we dat: terugsnijden. Hoezo mensen? FTE staat voor fulltime-equivalent, een rekeneenheid waarmee personeelssterkte kan worden uitgedrukt. Uren….. Kostenpost…. En zie je die 0,1??? Ik heb me altijd afgevraagd of die 0,1 voor een arm of een been stond?

Bevriezen van geldzorgen

Maar afijn, ik was aan het vertellen over de financiële risico’s van zelfstandig ondernemerschap. In 2008 kwam ook bij ons de crisis langs. Wij hadden een mooie ruimte waarin wij coaching en training gaven. De omzet liep terug en we hadden een 3-jarig huurcontract. Ons spaargeld verdween als sneeuw voor de zon. ‘s-Nachts lag ik te piekeren. Ik verkrampte lettertijd van de angst en de zorgen. Als ik iets in die periode geleerd heb, is dat ik dus bevries bij dergelijke druk. Wilde me eigenlijk alleen maar verstoppen en onder een deken gaan liggen huilen. Maar ja, daar ging natuurlijk het probleem niet van weg. Vandaag de dag zeg ik tegen cliënten: gevoelens zijn er om onder ogen te zien, er doorheen te gaan en te verwerken; problemen zijn er om op te lossen. Dat klinkt altijd als een hele wijze zin, maar voor mij zit er beleving in die zin. Ik weet en voel waar ik het over heb als ik dat zeg.

Geld was de vijand

Volledig lam geslagen beseften Sjoerd en ik dat er wat moest gebeuren. We keken elkaar aan en zeiden tegen elkaar: ‘Wij zijn verantwoordelijk voor de puinhoop waar we nu in zitten. En wij gaan nu de verantwoordelijkheid nemen om onze problemen op te lossen.’ Maar hoe dan? Op dat moment was geld mijn vijand en zeker niet mijn vriend. We stopten met ons verschuilen en traden met open vizier onze vijand tegemoet. Wij gingen ons verdiepen in goed geldmanagement. Wij lazen het boek van T. Harv Eker – ‘Het Miljonairsbrein ontrafeld’. Dat maakte dat wij gingen nadenken over onze relatie die wij met geld hadden? T. Harv Eker noemt dat ‘je money blueprint’. Jouw programmering en vooroordelen over geld. Voor goed geldbeheer is een oprecht onderzoek nodig naar jouw normen en waarden, overtuigingen en innerlijke obstakels die je kunnen afhouden van een toereikend inkomen. We leerden dat geld moreel neutraal is; het versterkt wie en wat je bent. Dus wie en wat wil je zijn?

De verantwoordelijkheid nemen

We namen heel gedetailleerd onze financiële huishouding van de laatste 12 maanden onder de loep. Kosten als verzekeringen, abonnementen, auto, huishoudelijke kosten, eten/drinken, kleding, hypotheekrente werden stuk voor stuk onder de loep genomen, (harde) beslissingen werden genomen. Over terugsnijden gesproken…… Aan de inkomstenkant wrongen we ons in allerlei bochten om die te verhogen. Tot aan door het huis lopen en kijken: Wat kunnen we nog verkopen? Op marktplaats zetten en dan tegen elkaar zeggen: Zo, dat levert weer een week eten op. Een andere ‘grote’ beslissing was dat ik besloot per direct een fulltime baan te zoeken. Het zat mee en die baan was er vrij snel. 5 dagen per week om 07.00 uur de deur uit en om 19.00 uur weer terug. Mijn lijf sputterde tegen, mijn moederhart bloedde, maar het was onderdeel van een groter plan. Na 8 maanden kon ik overstappen naar een baan van 24 uur.

Geld is nu de vriend

We waren inmiddels bevriend geraakt met onze vijand. Het geldmanagementsysteem dat T. Harv Eker in zijn boek beschreef hebben we 1 op 1 gekopieerd. Sterker nog: tot op de dag van vandaag – 7 jaar later – hanteren wij het nog steeds. Wij leren het onze kinderen en regelmatig is het onderwerp van gesprek in een van mijn coachsessies. Wij zijn door schade en schande wijs geworden. En eigenlijk ben ik er ontzettend trots op. Ik heb ontdekt over hoeveel doorzettingsvermogen en vastberadenheid wij beschikken als het moet.
Goed geldbeheer heeft niets te maken met rijk willen worden. Het heeft te maken met stabiliteit en veiligheid. Je gedachten worden niet in beslag genomen door geldzorgen en geld eist niet langer je aandacht op. Als je als zakkenroller door het leven gaat, ben je blijkbaar de hele dag met geld bezig. Of beter gezegd: het gevoel van tekortkomen. Ik vraag mij af of die zakkenroller ooit van T. Harv Eker gehoord heeft? Of hij doorheeft dat het pad waarop hij loopt niet echt het pad naar succes is. Geld verdienen is keuzes maken. Wat vind je dat je waard bent? Ga je voor een korte termijn strategie of een lange? Blijf je zakken rollen of maak je een financieel plan voor de lange termijn?
Ik hoop dat de zakkenroller een fijn weekend heeft en geniet van zijn korte termijn succesje. Voor al diegenen die graag op lange termijn zich geen financiële zorgen meer willen maken, heb ik hierbij een paar handige tips:

Tips:

a. Wordt vrienden met geld; ontwikkel een positieve mindset over geld;
b. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor dat wat je doet;
c. Wees integer en heb een hoge moraal;
d. Zet je doelen hoog genoeg;
e. Ga 100% voor wat je wilt bereiken;
f. Denk groot over jezelf. Je bent het waard!

Wil jij ook beter om kunnen gaan met geld. Kijk op onze website en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.