Stress coaching2022-11-01T15:42:20+01:00

Wat is stress?

Volgens Wikipedia is stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.

Stress heeft een belangrijke functie

Veel mensen ervaren stress als vervelend. Vaak vergeten we  dat stress een belangrijke functie heeft. Het zijn de eerste signalen dat je te veel hooi op je vork neemt. Je lichaam waarschuwt dat je moet zorgen voor herstel- momenten om erger te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om die signalen niet te negeren en er iets aan te doen!

Stress is de negatieve reactie die optreedt als er een grote hoeveelheid druk op mensen gelegd wordt. Uit onderzoek van Rijksoverheid blijkt dat er in Nederland alleen al één miljoen mensen last hebben van werkstress of burn-out klachten. Stress kan ontstaan in verscheidene situaties. Het meest opvallend is de acute stress die optreedt tijdens ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven, zoals het verlies van een baan een scheiding of een sterfgeval. Je zou het niet verwachten maar ook positieve gebeurtenissen kunnen stress oproepen, zoals trouwen of het krijgen van een nieuwe baan.

Gevolgen van stress

Juist in een stressvolle periode zijn we zowel mentaal als fysiek erg kwetsbaar. Lichamelijke klachten kunnen chronisch worden. Symptomen van stress zijn onder andere: oorsuizen, verkoudheid, hoofdpijn, rugklachten, spierpijn en geheugenverlies.

Je lichaam in staat van paraatheid

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd. Het gevolg:

  • je bloeddruk gaat omhoog
  • je hartslag stijgt
  • het bloed trekt weg uit je gezichtJebentmeer
  • je handen worden koud, je keel knijpt samen, het zweet breekt je uit
  • de longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
  • je spieren spannen zich
  • er stroomt zuurstofrijk bloed naar je hersenen, spieren en je hart
  • in je lichaam komt de adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren

Je bent meer dan je stress…

Jij bent uniek net als iedereen. Daarom werken wij op maat. In het eerste gratis kennismakingsgesprek wordt de coachvraag bepaald. Op basis daarvan wordt een doelgericht totaalplan opgesteld.

Wil jij ontdekken dat je veel meer bent dan je nu denkt, ziet, hoort, voelt en ervaart?
Neem contact op.

Blog “10 anti-stress tips”
JA…. IK WIL EEN KENNISMAKINGSGESPREK

Herken je dit?

‘Ik heb al geruime tijd last van mijn nek. Ik word er gek van. Geen idee waar het vandaan komt. Ook heb ik regelmatig hoofdpijn en ik slaap slecht.’ vertelt Els in de intake aan haar Fysio- en Manueel Therapeut van Fysio Papendrecht.
‘Zijn er dingen waar je je druk over maakt?’ vraagt hij. ‘Valt best mee. Het is alleen druk. Ik moet voor mijn kinderen zorgen, op mijn werk moeten we met steeds minder mensen méér doen, mijn man is op zaterdag naar de voetbal en ik moet wel regelmatig naar mijn moeder, anders is die weer teleurgesteld.’ ‘En wanneer hang je eens lekker op de bank en doe je niks?’ zegt de fysiotherapeut. ‘Huh? Op de bank hangen? Nee, dat kan ik niet. Dan voel ik me schuldig en ga ik piekeren…’

Herken je dit?

Hoe ziet jouw eerste uur van de dag eruit?

Opstaan, tandenpoetsen, in je kleren schieten, kinderen naar school brengen en de auto inspringen met een halve banaan en een koffie to go? Zoiets?
Of ben jij zo’n mobielchecker in de vroege ochtend?

    • Je ziet een mail voorbijkomen waar de stoom van uit je oren komt. De adrenaline giert door je lijf.
    • Je checkt je WhatsApp, Facebook, Instagram. Een beetje dom en nutteloos scrollen. Dé manier om even ‘braindead’ te zijn. Zonde van je ochtend-breinpiek.
    • Je checkt je agenda en ziet dat je straks een vergadering hebt waarvoor je je niet goed hebt voorbereid. Je piekerbrein gaat meteen aan.

In het eerste uur zet je de toon voor de rest van de dag. De gedachten die je hoofd vullen in de ochtend hebben een sterke invloed op hoe je je de rest van de dag voelt, denkt en gedraagt. Dat kan dus beter, volgens de experts, met een betere invulling van de eerste uren van de dag. Waarom precies dan? Dan Ariely: “Je hoofd is nog leeg, terwijl je zintuigen al op scherp staan.” Een stelling die niet alleen de wetenschap, maar ook vele succesvolle managers en ondernemers bevestigen. Zij gebruiken hun Golden Hour ook optimaal – in hun geval voor denkwerk – en dat werkt. Maar welke invulling zou voor jou werken?

Hoe ziet jouw eerste uur van de dag eruit?
Ga naar de bovenkant