Caro heeft een Zeer Ingewikkelde Pa. (…)
Mijn moeder zegt dat je vroeger soms ook een Gewone Pa had. Die kwam thuis, keek televisie en dronk bier. Zulke vaders bestaan geloof ik niet meer.
Je hebt bijvoorbeeld een vader die je vader niet is.
Of een vader die wel je vader is maar ergens anders woont.
Of een vader die wel bestaat, maar je weet niet waar.
Of een vader uit een buisje die je niet kent.
Of een vader uit een buisje die je wel kent, maar waar je geen pappa tegen zegt, omdat je pappa zegt tegen de man van je moeder.
Of een vader uit een buisje die niet de man van je moeder is, maar waar je wel pappa tegen zegt.
Of een vader waarvan je weet waar hij is, maar waar je niet naartoe mag.
Of je hebt twee vaders, die van mannen houden.
Of twee vaders die allebei vrouw zijn, maar lesbisch.
Nou ja, zoek het maar uit.’
uit: Guus Kuijer, Voor altijd samen, amen, Amsterdam/Antwerpen, 1999.
Vaders komen in alle soorten en maten voor. Iedereen heeft een vader. En over de hele wereld staat een persoon op zijn eigen manier ten opzichte van zijn of haar vader. Er zijn culturele verschillen maar ook de band tussen vader en kind kan heel verschillend zijn. 
Elke papa is anders en leuk op zijn eigen manier. Ik heb een aantal verschillende vaders op een rijtje gezet: 

1. De papa die dagelijks laat zien hoeveel hij van mama houdt 
Kinderen zien dit en worden er gelukkig van, terecht! 

2. De grappige papa 
Om elk klein dingetje wordt een grap gemaakt, maar dan ook echt goede grap! Het hele gezin ligt om de minuut dubbel, hoe leuk!

3. Coachende vader 
Langs de lijn van het sportveld of in het dagelijks leven, hij leert zijn kinderen van alles en brengt hen dé lessen van het leven bij. 

4. Vader met veel papa-time 
De vader die vaak papa-kind-momentjes in last om zo alle aandacht even voor elkaar te hebben. 

5. De studio sport vader 
Met bier en zakken chips op de bank, altijd hetzelfde verhaal. 

6. De kantoor vader 
Van 9 tot 17 zie je hem niet, maar daarbuiten heeft hij alle tijd voor het gezin! 

7. Vraag-het-maar-aan-je-moeder-vader 
In dit geval stuurt hij het kind altijd door naar de moeder van het gezin, wel lekker makkelijk. Zo hoeft hij geen keuze te maken. 

8. Klusjes papa 
Alles is altijd zo gemaakt! Super handig!

9. De beschermende vader 
Beschermt zijn kinderen continue, want ohwee als er iemand aan zijn kinderen zit! 

Vaders van vroeger en vaders van nu
Soms lijkt het erop dat je ‘vaders van vroeger’ hebt en ‘vaders van nu’. Wat bedoel ik hiermee? Waarin zijn vaders van nu dan anders? En zijn alleen die vaders anders of zou het komen dat de wereld verandert en dat we daardoor allemaal veranderen? Vaders, moeders, kinderen? Heel vaak spelen gevoelens van verlangen een rol. Wat verlang jij van jezelf, je vader, je moeder, je kinderen, je omgeving?  

Mijn eigen vader is inmiddels 93 en still going strong. Mijn ouders wonen nog altijd op zichzelf en zijn nog altijd vrij zelfstandig. In mijn ogen behoort mijn vader tot de categorie ‘vader van vroeger’. Een hardwerkende, bescheiden man met een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel naar zijn gezin toe. Ik denk dat ik uit een traditioneel gezin kom. Mijn vader had twee banen en was altijd aan het werk, mijn moeder deed het huishouden en voedde ons grotendeels op. Als mijn vader thuis was, moesten we stil zijn, want dan kon hij even een dutje doen voordat hij naar zijn volgende baan ging. Hij was een stille man (Ik lijk duidelijk op mijn moeder 😉) bij wie ik me altijd veilig en vertrouwd heb gevoeld. Maar als het gaat om praten over gevoelens of hulp bij lastige keuzes, dan was hij niet de aangewezen persoon. Toen ik jong was, verweet ik hem dat regelmatig (in stilte…). Door de jaren heen leerde ik hem accepteren voor de goede man die hij is en ging ik begrijpen dat een vader je alleen maar kan geven wat hij zelf geleerd heeft.

Mijn echtgenoot Sjoerd had zo zijn eigen ervaringen en teleurstellingen met zijn vader. Toen onze zoon Wouter net geboren was, nam hij een hele bewuste keuze om NLP te gaan studeren. Hij had een beeld in zijn hoofd van wat voor vader hij voor zijn kinderen wilde zijn en begreep dat hij daarvoor zelf aan de bak moest. Het gevolg is dat ik Sjoerd bestempel als een ‘vader van nu’, een man die van bovenstaand rijtje zo’n beetje alle papa’s is, behalve nummer 5. Ik geloof niet dat Sjoerd ooit naar Studio Sport gekeken heeft 😊. Hij is ook een harde werker, net als mijn vader. Maar is óók die papa bij wie de kinderen altijd om raad kunnen vragen, of het nu gaat om klussen (hij is namelijk ook nog een keertje héél handig) of om keuzevraagstukken. Hij bezit de gave om zijn kinderen te beschermen en los te laten tegelijkertijd. 

Wat voor vader wil jij zijn?
Misschien ben je al vader, misschien nog niet. Misschien heb je hier nog nooit over nagedacht en denk je: ‘We zien wel.’ De kans is groot dat je in ieder geval zegt: ‘Ik wil een goede band met mijn kinderen.’ Maar wat moet je daarvoor doen dan? Of denk je dat het de taak van de kinderen is om een goede band te hebben met jou? En hoe weet je nou wanneer jij een goede band hebt met je kinderen? Betekent dat dat ze zich alleen maar moeten aanpassen aan jou of mogen ze ook tegen je ingaan en een eigen mening hebben? Moeten ze jouw voetsporen volgen of mogen ze hun eigen pad ontdekken? 

Wanneer ben jij trots op jezelf als papa? 

Met deze vraag wens ik alle papa’s een heerlijke Vaderdag toe. 

Met warme groet,

Lianne de Graaff