Veel Nederlanders hebben geldproblemen en een groeiende groep daarvan bestaat uit jongeren. De oorzaak? Zelf zeggen veel jongeren dat het komt door ‘onwetendheid’ en ‘onkunde’. Daar valt dus veel te winnen. Hoe wordt je kind een financieel gezonde volwassene?

Lianne de Graaff (50) en haar man kwamen als ondernemer in de crisis van 2008 zelf in de financiële problemen. Dat mogen mijn kinderen nóóit meemaken, dacht zij toen. “Daarom hebben we de kinderen heel bewust financieel opgevoed. Wij wilden ze beschermen tegen de fouten die wij gemaakt hadden”, vertelt Lianne. “Het gevolg is dat ik ze nu zeer verstandige, weloverwogen keuzes zie maken.”

Spelenderwijs leren
Toen de zoon en dochter van Lianne de Graaff uit huis gingen, gaf ze hen een workshop over geld. “Ik heb ze aan tafel gezet en allerlei informatie van het Nibud uitgeprint”, zegt Lianne. “En een Excel-sheet in elkaar geflanst over hoe je de administratie van een huishouden bijhoudt en je financiën in kaart brengt.”

Lianne voedde haar kinderen op met het financiële systeem van T. Harv Eker. “Toen wij zelf in de problemen zaten, hebben we van onze laatste centen een training gevolgd over financieel management. Vanaf dat moment hebben wij onze financiën ingericht volgens dit systeem, waarbij je je geld verdeelt over een aantal potjes. Dat betekent keuzes maken, kosten naar beneden brengen en inkomsten proberen te verhogen. Het heeft ertoe geleid dat wij het nu financieel heel goed hebben. We wilden onze kinderen dit systeem meegeven, dus we hebben ze er spelenderwijs in meegenomen.”

Wouter (25) was 15 toen zijn moeder Lianne hiermee begon en weet het nog goed. Het geld dat hij verdiende met zijn eerste bijbaantje, verdeelde hij ook al over potjes. “Volgens het systeem van T. Harv Eker moet je bijvoorbeeld 10% van je verdiende geld wegzetten voor de lange termijn.” Als Wouter 150 euro had verdiend, zette hij dus 15 euro apart. “Toen hij 22 was, had hij 4000 euro bij elkaar gespaard”, vertelt moeder Lianne trots. Wouter: “Ik ben met mijn ouders om de tafel gaan zitten en we hebben samen bekeken wat ik met mijn gespaarde geld kon doen. Toen ben ik laag risico aandelen gaan kopen.”

Beleggen kun je inderdaad het beste pas gaan doen als je een financiële buffer hebt opgebouwd, zegt Raap-Scheele. “Bijvoorbeeld als je kind begint met werken. Hoe eerder je geld opzij zet, hoe meer dat uiteindelijk oplevert. Maar ik zou het niet adviseren als je kind nog geen baan heeft, want door te beleggen gaat je kind ook risico lopen.”

Zelf is Wouter erg blij dat hij zo’n uitgebreide financiële opvoeding heeft gehad. “Iedereen is een product van zijn opvoeding en dat financiële deel is daar een belangrijk onderdeel van. Ik kon altijd met mijn ouders over geldzaken praten, ook over hun persoonlijke financiën toen ze in zwaar weer zaten. En die Excelsheet van mijn moeder”, zegt Wouter, “die gebruik ik nog steeds!”

Lees hier het hele artikel