Regelmatig krijg ik van cliënten teruggekoppeld;  “Als ik mijn grenzen stel, dan ben ik bang dat niemand mij meer aardig vindt of dat ik iemand teleurstel en dat ik mij dan schuldig ga voelen”.

Ik leg dan uit dat juist grenzen kunnen stellen het tegenovergestelde is van: pleasen, over je heen laten lopen, misbruik van je laten maken. Het gevolg van te weinig je grenzen aangeven is dat je je niet serieus genomen voelt, dat je niet gezien wordt of dat je geen respect ervaart.

Waarom is grenzen stellen toch zo moeilijk?

Het gekke is dat mensen die goed en duidelijk hun grenzen kunnen aangeven vaak meer gerespecteerd worden en meer aanzien genieten en geregeld aardig gevonden worden, er wordt rekening met hen gehouden. Hoe dubbel is dit dus eigenlijk?

Ben je geregeld teleurgesteld in mensen? Geven ze niet dezelfde aandacht terug, of helpen ze jou nooit als je het druk hebt, of bellen niet uit zichzelf? Dit hangt allemaal met elkaar samen. Stel jezelf de vraag: Bewaak ik mijn grenzen?

Bij jezelf blijven, verbinding maken met anderen en zo jouw grenzen stellen: dit kan zeker samengaan. In onze workshop “Grenzen Stellen”, ga je jouw eigen ontdekkingstocht aan om jouw eigen patronen, kwaliteiten en valkuilen te ervaren en ermee te experimenteren. Je leert je eigen signalen opmerken die aangeven waar jouw grens ligt. Dit leer je vervolgens ook uiten. Gun jezelf dit moment voor jezelf. Sta stil bij wat jouw manier van bewegen is en wat jouw lichaam jou te vertellen heeft.

Gun jezelf een kijkje in jezelf en doe mee met de workshop Grenzen Stellen en je zult ervaren dat NEE zeggen en je eigen grenzen aangeven helemaal niet “eng” hoeft te zijn. Bewaak je grenzen, waar ligt jouw grens?

Kijk in de agenda wanneer we weer een workshop “Grenzen Stellen” geven.