In onze trainingen staan we regelmatig stil bij onze eigen interpretaties en communicatie. Een struikelblok binnen communicatie is op een goede manier ‘NEE’ zeggen. Op de een of andere manier zeggen we regelmatig ‘JA’ terwijl we ‘NEE’ zouden willen zeggen. Sterker nog, dat ook zouden moeten doen. Maar in plaats daarvan geven we toe om bepaalde gevoelens maar niet te voelen. Gevoelens zoals schuldgevoel, angst om iemand te kwetsen of om zelf afgewezen te worden. Ook is er vaak angst om de ander onaangename gevoelens te bezorgen. Je aarzelt. Je hoopt niet te storen. Je komt niet op voor jezelf. Op deze manier wil je een conflict vermijden.

Maar weet je, het werkt allemaal niet. Diep binnenin is er een conflict aanwezig. Je ervaart frustratie en je krijgt het gevoel dat je genegeerd wordt. Je denkt dat het de fout van de ander is, maar je vergeet dat je niet opkomt voor wat je belangrijk vindt. Je gaat misschien klagen of roddelen in de hoop op die manier aandacht te krijgen. Je kunt echter niet delen wat wezenlijk omgaat in jou. Je raakt geïsoleerd.

De moeilijkheid bij ‘NEE’ zeggen zit hem in de spanning tussen gebruik maken van je kracht én zorg dragen voor de relatie. Gebruik je teveel kracht, dan zet het de relatie onder druk. Zorg je teveel voor de relatie, dan cijfer je jezelf weg. Meestal kiezen we een van de volgende drie manieren om met dit dilemma om te gaan, helaas met zeer ongunstige gevolgen:

  • Aanpassen: ‘JA’ zeggen, terwijl je eigenlijk ‘NEE’ wilt zeggen.
  • Aanvallen: gebruik maken van je kracht zonder op de relatie te letten.
  • Vermijden: geen ‘JA’ én geen ‘NEE’ zeggen.

De oplossing is positief ‘NEE’ zeggen. Opkomen voor wat je belangrijk vindt, zonder dat daardoor relaties worden beschadigd. Hoe doe je dat?

Stap 1: Stop met de ander te overtuigen van je gelijk. Zwijgen is goud!
Stap 2: Maak ruimte en tijd voor wat je nu voelt en denkt, op dit moment. Wat probeer je tot stand te brengen door ‘NEE’ te zeggen? Wat houd je tegen om ‘JA’ te zeggen?
Stap 3: Vraag jezelf: Hoe kan ik hier het best mee omgaan? en laat vanuit stilte het antwoord komen. Door je verantwoordelijkheid te nemen voor het realiseren van je eigen belangen en behoeften, vergroot je je onafhankelijkheid.
Stap 4: Hoe je het zegt is zeker zo belangrijk als wat je zegt. Wees je bewust van je lichaamstaal en de toon in je stem. Je kunt alleen respect krijgen als je ook respect geeft.
Stap 5: Bereid de weg voor naar ‘JA’. Luister om te begrijpen en niet om te bestrijden. Erken het gezichtspunt van de ander. Wanneer je ‘NEE’ zegt, zeg je waarschijnlijk iets wat de ander niet wil horen. Door oprechte interesse in de ander, te luisteren naar wat hem of haar bezighoudt, verminder je de kans dat de ander zich afgewezen voelt door jouw ‘NEE’ en maak je het voor hem of haar gemakkelijker om ‘JA’ tegen jou te zeggen.
Stap 6: Ja! Nee! Ja! Begin met een bevestiging (‘JA!’) Je maakt een opmerking waarin erkenning doorklinkt en je onderstreept wat voor jou belangrijk is. Ga verder met het aangeven van je grens (‘NEE!’). Houd het simpel en laat je ‘NEE’ voortkomen uit je ‘JA’. Eindig met een voorstel (‘JA!’) Dit is een uitnodiging om tot een positief resultaat te komen. Bedenk opties die voor beiden goed werken. Maak ook duidelijk onder welke voorwaarden je wél ‘JA’ kunt zeggen.

Blijf je het moeilijk vinden en kom je jezelf telkens weer tegen, een NLP coach kan uitkomst bieden. Voor meer informatie, kijk op www.jebentmeer.nl.