Hoe is het met jou in deze “coronatijd”?  ‘Het nieuwe normaal’ is tegenwoordig een veelgebruikte term. Ik merk aan mezelf dat het allemaal langs me heengaat. Het nieuwe normaal, het oude normaal, abnormaal…. Volgens mij allemaal kreten die mensen verzinnen om een gevoel van controle te krijgen over een situatie waar ze geen controle over hebben. Ik denk dat die termen een vals gevoel van houvast geven.

Angst is een slechte raadgever
Bij mijn weten is de situatie waarin we ons momenteel bevinden heel ernstig, maar nog altijd een incident. Op lange termijn zal er niet zoveel veranderen als we nu denken. Op een dag zullen we ook dit achter ons laten. Net als eerdere pandemieën, oorlogen en economische crises in het verleden. Al deze situaties zijn zeer vervelend in het hier en nu, maar om nu te gaan doemdenken en jezelf gek maken dat de hele wereld voorgoed verandert, vind ik niet verstandig. Je leeft namelijk in het hier en nu en niemand kan voorspellen hoe de toekomst eruitziet. Angst is een slechte raadgever, dus maak jezelf niet gek. Als je last hebt van dergelijke gedachten, kijk of je je focus kunt verleggen naar: ‘Wat kan ik leren van deze periode?’ Want wat er mijns inziens wél gebeurt, is dat er zaken aan het licht komen die niet nieuw zijn, maar voor het Corona-virus niet zo opvielen. 

Wat leert deze tijd jou?
Neem eens even de tijd om jouw leven onder de loep te nemen, zowel je privéleven als zakelijk. Is je relatie met je partner verbeterd of valt momenteel de spanning te snijden? Wat heeft het vele thuiszitten je gebracht: rust en balans of een huis vol herrie? Zijn je gedachten over je werk veranderd nu de vorm van werken vaak anders is? Door jezelf dit soort vragen te stellen krijg je meer inzicht in jezelf en je leven. Dit leidt mogelijk tot het maken van keuzes. Keuzes die je misschien wel helemaal niet wilt maken. Hoe dan ook, je kiest altijd. Als je je beseft dat je in een ongelukkige relatie zit en uit angst feitelijk niets doen, besef dan dat dat ook een keuze is. In mijn praktijk begeleid ik veel cliënten in het maken van hun keuzes. Ik kies niet voor ze en heb geen oordeel over welke keuze ze maken. Wel breng ik ze zo dicht mogelijk bij zichzelf omdat ik weet dat ze dan vanzelf de juiste keuze maken. En dat geeft ze dan vaak positieve energie en innerlijke kracht. 

Dramadriehoek
Ervaar jij momenteel spanningen in je relatie? Misschien zit je samen in een dramadriehoek.
 

Ongelukkig met anderhalve meter
De ‘anderhalvemetersamenleving’ zal wel het woord van 2020 worden. Maar of dit over een paar jaar nog steeds ‘normaal’ is? Ik verwacht het niet. Noem me naïef, maar ik weiger me druk te maken om iets wat naar mijn mening nooit vol te houden is. Wij mensen zijn gemaakt om contact te hebben, plezier te maken, verbinding met elkaar te hebben. Het is tegen onze natuur om de rest van ons leven op anderhalve meter te moeten leven. In ieder geval ben ik het niet van plan. En natuurlijk doe ik geen domme dingen en ik respecteer momenteel alle Corona-regels. Ik heb er ook geen moeite mee omdat ik diep van binnen geloof dat dit tijdelijk is. Aan alles komt een eind, dus ook aan het Corona-tijdperk. 

Wat blijft er wel?
Uit wat we in deze periode leren volgen wel wat blijvende veranderingen, is mijn verwachting. Bijvoorbeeld dat het normaler wordt om thuis te werken, te vergaderen via beeldbellen en man, man, we hadden toch allemaal aandelen in thuisbezorgbedrijven moeten nemen. Wat vind jij de positieve ontwikkelingen van deze wonderlijke tijd en mag van jou blijven? 

Wij staan voor je klaar
Mogelijk denk je nu: er mag van mij helemaal niks blijven. Ik ben er klaar mee. Weet dan dat Ingrid, Sjoerd en ik voor je klaarstaan. Trek tijdig aan de bel en bespreek met Ingrid waar je tegenaan loopt. Zij staat je met alle liefde te woord en kan je inplannen voor een gratis intake. Samen vinden we dan een passende oplossing.

Warme groet,

Lianne