In de zomer van 2003 lag ik uitgeteld op mijn balkon met een burnout. Op een dag zei mijn man (die tevens fysio- en manueel therapeut is) tegen mij: ‘Weet je wat jij moet doen, jij moet de BV IK oprichten. Jij bent zo’n ondernemer, ga jezelf eens als een onderneming zien en zorg dat je onderneming winst gaat maken.’ Nu luister ik bij voorkeur niet naar zijn adviezen, eigenwijs als dat ik ben, maar dit triggerde mij. Mezelf als een onderneming zien. Ja, daar kon ik wel wat mee.

Wat deed ik? Ik ging mezelf verdelen in diverse afdelingen. De afdeling voeding, de afdeling (fysieke) beweging en de afdeling (mentale) rust. Uitgangspunt was dat die afdelingen met elkaar moesten samenwerken met als doelstelling winst voor de BV-IK.

Nou, dat was nog een hele klus. Want het is niet zo, dat er op dit gebied geen goede adviezen te krijgen zijn. We worden namelijk bedolven onder de informatie. Maar wat ik al snel ontdekte, is dat je alleen maar baat hebt bij dingen die je dag in dag uit doet. Daarom moet je het simpel en praktisch houden, ik noem dat bij mijn cliënten: teletubbie niveau.

Een voorbeeldje: ‘Adem zo langzaam en zo diep in als je kunt. Eerst zet je buik uit, dan je borst. Voel de ontspanning als je langzaam uitademt. Doe dit 1 x per uur de rest van je leven en je zult je leven lang een actiever lichaam hebben.’ Heel simpel, maar doe het maar eens ieder uur. Voordat je er erg in hebt, is de dag voorbij en ben je overal druk mee geweest, behalve met je lichaam. Nu hebben de meeste mensen een haat-liefde verhouding met hun lichaam:
– verwennen of ontzeggen;
– volstoppen of uithongeren;
– trakteren of straffen.

Maar in feite, is je lichaam het ENIGE dat je gegarandeerd je hele leven zult houden. Zelfs van je familie ben je daar niet zeker van. Het loont om het goed te behandelen. Je lichaam activeren begint met vrede te sluiten met je lichaam. Ik had er een burnout voor nodig, om tot dit besef te komen. Maar dit is echt niet nodig, zolang ook jij maar goed voor jouw BV-IK zorgt. Want als jij het niet doet, wie doet het dan?

De afdeling voeding
De media staat er bol van. We worden met zijn allen steeds dikker en ongezonder. Ik heb zelf zo’n beetje alle diëten geprobeerd die er zijn. Na elke periode van streng lijnen, kwam ik meer aan dan dat ik was kwijt geraakt. Uiteindelijk ging er een knop om. Ik wil niet zozeer slank zijn, maar gezond. En vanuit die behoefte ben ik op zoek gegaan naar gezonde voeding. Ik ben zeker geen dieetgoeroe, maar heb wel wat tips om van gezond eten een gewoonte te maken. En als je jezelf ‘waardevol’ genoeg vindt, ga je er vanzelf dingen instoppen die goed voor je zijn.

Tips:
a. eet minder
b. eet minder eiwitten en koolhydraten
c. gun jezelf veel verschillende voedingsstoffen
d. eet producten zoals je oma ze vroeger zou herkennen
e. durf te experimenteren en op je gevoel te vertrouwen
f. gun jezelf meer vers fruit en verse groenten
g. let op je manier van eten en drinken(langzaam, bewust, goed kauwen, leg tussendoor je vork en mes weg).

De afdeling beweging
Ook hier weten we allemaal dat het belangrijk is, en toch .. ik ben jarenlang eigenaar van een fitnesscentrum geweest. Enig idee hoeveel mensen er lid waren en hoeveel er ook daadwerkelijk kwamen? En dan nog: 1 x per week naar de sportschool, maar de rest van de week zittend werk en op de bank hangen, werkt ook niet. Ook hier gaat het om dagelijks actief zijn. Ga elke dag 20 minuten wandelen. Pak eens wat vaker de trap. Neem de fiets i.p.v. de auto.

De afdeling rust
We hebben het hier over zowel mentale als fysieke rust. Een andere tip die ik van mijn man kreeg (niet verder vertellen hoor, dat ik eigenlijk best wel naar hem luister!) is dat ik een ‘professioneel bankhanger’ moest worden. Gewoon, domweg op de bank hangen en lummelen. Uiteraard niet de hele dag. Maar elke dag even doet wonderen voor je creativiteit en geeft een ontlading van spanning. Natuurlijk lukte dat in het begin niet. Ik voelde me schuldig en nutteloos. Ik MOEST wat doen van mezelf. Maar nu 10 jaar later, kan ik heel goed lummelen. Heerlijk!!

Iets van yoga is ook een goed advies op het vlak van rust, ademhaling, ontspanning en de juiste lichaamsbeweging. In het begin vond ik het dodelijk saai, maar al snel merkte ik hoeveel beter ik me de rest van de week ging voelen als ik dat 1x per week deed.

Denk nu niet, dat ik alles altijd perfect doe. Ik eet ook nog wel eens een patatje en die fiets staat al zo lang stil, dat de spinnenwebben erop staan. Het allerbelangrijkste is dat je je lichaam koestert en behandelt als je meest waardevolle bezit. Zonder je lichaam is het over en uit, dus neem elk onderdeel serieus en breng stap voor stap waar nodig veranderingen aan.

Boek De BV IK

Ik overwon mijn burn-out door mezelf als een bedrijf te zien. Met het schrijven van mijn boek roep ik de mensen op “Kom in actie en start je BV IK!” Stel dat jij een bedrijf bent, hoe maak je dan winst? Met het BV IK bedrijfsplan maak je winst in de vorm van energie, geld, persoonlijke groei of zakelijk succes en creëer je meer vrije tijd.

De BV IK is je bedrijfsplan naar een gezond, gelukkig en zinvol leven
Na het lezen van dit boek heb jij alle inzichten én een praktisch en doelgericht actieplan om de regie over je leven te nemen.

Bestel nu het boek ‘De BV IK’ van Lianne de Graaff